Podle mluvčí televize Alžběta Plívové se přihlášek sešlo devatenáct. „Nyní zkontrolujeme, jestli splňují formální požadavky," informovala mluvčí. Jména kandidátů ale bez jejich svolení prozradit nechtěla. Svoji kandidaturu ale potvrdil vedoucí provozu a ekonomiky brněnského studia Radim Jansa. „Přihlášku beru jako přirozený krok v mé profesní kariéře. V současnosti mám velký vhled do problematiky a činnosti brněnského studia," zdůvodnil.

Podle kritika současného vedení brněnského režiséra Břetislava Rychlíka je o výsledku rozhodnuté už dopředu a novým šéfem se má stát právě Jansa. „Jde o bývalého tajemníka nynějšího brněnského ředitele a navíc favorita generálního ředitele televize Petra Dvořáka," myslí si Rychlík. To ale Jansa odmítá a případné vítězství připočítává jen své práci. Pro kandidaturu se rozhodnul až v posledních dvou týdnech.

Obvinění z předpojatosti odmítá i Dvořák. „Ředitele brněnského studia mohl ze zákona vybrat sám. Cílem je ale najít toho nejlepšího možného kandidáta," zdůvodnila výběrové řízení Plívová.

Burian měl původně odejít už na konci loňského roku, kdy mu končil mandát. Dvořák mu jej ale o půl roku prodloužil, kvůli přípravám stavby nového brněnského studia. Znovu se podle svých slov do soutěže nepřihlásí kvůli odpočinku a aby dal prostor nové tváři. „Za třicet pět let služby jsem České televizi obětoval mnohé. Vždy jsem se snažil dělat to, co bylo dobré pro ni. Zůstávám i nadále připraven Českou televizi podporovat a jsem otevřen pro další spolupráci," uvedl včera Burian.

Podle brněnských umělců by měl ale televizi opustit nadobro. Za jeho odvolání v minulosti poslali pražskému vedení televize petici. V době, kdy vedl redakci brněnského zpravodajství, totiž povolil natáčení podjatých reportáží a skrytou reklamu v příspěvcích. Jeho jméno také zaznělo v kauze takzvaného Toflova gangu. To soud ale nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Jaromír Volek z Katedry mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity v Brně, který se televizí zabývá, míní, že samotná změna ředitele dobré jméno brněnskému studiu vrátit nemusí. „Brněnské studio potřebuje nejen změnu na postu ředitele, ale ukončení dlouhodobého rozdělení studia na různé skupiny, které spolu špatně komunikují a spíše než o diváky jim jde o vlastní přežití," řekl Volek. Nevyloučil ale ani, že Buriana na postu vystřídá někdo pod jeho vlivem, a studio tak žádné změny nečekají.

Z kandidátů bude vybírat ředitel Dvořák v několika kolech. Jeho volbu musí také schválit Rada České televize. „Finalisté výběrového řízení budou známi na začátku června," doplnila Plívová.