Tvrdí to brněnský režisér Břetislav Rychlík. Podle něj je výběrové řízení fraška a nikdo z kvalitních uchazečů se kvůli tomu nepřihlásí. „Novým ředitelem se má stát nynější vedoucí ekonomiky a provozu Radim Jansa. Jde o bývalého tajemníka nynějšího ředitele Karla Buriana. Jeho profesní a kariérní úspěch je asi to, že byl milencem Burianovy dcery," řekl Rychlík a dodal, že Jansa je favorit pražského vedení.

Jansa, který v televizi pracuje čtvrtý rok, neuvedl, jestli se konkurzu účastní. Chce s vyjádřením počkat, až si prostuduje podmínky. Popřel, že by něco věděl o protekci z Prahy. „Nic takového jsem neslyšel. Jestli si mě všimli, tak to znamená, že svoji práci dělám dobře," komentoval.

Podle některých spekulací se měla o vedoucí pozici ucházet i producentka Kamila Zlatušková. „Jsou to jen fámy. Nic takového neplánuji," sdělila Zlatušková.

Vítěze konkurzu musí ve funkci potvrdit Rada České televize. Generální ředitel Petr Dvořák přitom výběrové řízení vypisovat nemusel. Podle zákona může kandidáta vybrat sám. „Jako dobrý manažer si závažnost situace v brněnském studiu uvědomuje. Otázkou je, jestli skutečně půjde o otevřené a transparentní řízení, nebo je to jen gesto vůči nespokojeným lidem," myslí si člen rady Vratislav Dostál, který se situací kolem kultury v Brně dlouhodobě zabývá.

Do konkurzu by se mohl přihlásit i stávající ředitel Burian. Svoji případnou kandidaturu nepotvrdil ani nevyvrátil. „Je to předčasné," uvedl pouze.

Za největší úspěch svého funkčního období považuje navýšení výroby ve zpravodajské a sportovní redakci. „Vznikla řada úspěšných a kvalitních pořadů. Získali jsme prestižní festivalová ocenění," informoval ředitel. Na otázku Rovnosti, co se mu ve funkci nepovedlo, neodpověděl.

Podle Rychlíka Burian z televize neodejde. „Pravděpodobně získá pozici vedoucího pro stavbu nového studia. To mu bude vyhovovat, protože bude mít pod kontrolou velké toky peněz," myslí si Rychlík.

O nejlepším uchazeči rozhodne komise nejpozději do začátku června. „Výsledek generální ředitel oznámí Radě na některém z následujících jednání," uvedla mluvčí televize Alžběta Plívová.

Mluvčí také odmítla, že vítěz konkurzu už je předem vybraný. „Jakékoli spekulace o nestandardním výběrovém řízení odmítáme jako nepodložené a lživé," řekla.

Kromě dostavby studia bude podle radního Dostála největším úkolem pro nového ředitele vybudovat z brněnské České televize respektovanou a pokrokovou instituci. „Vítěz by měl přijít se svébytnou vizí a povznést televizi na vyšší úroveň," řekl Dostál.

Podle režiséra a spolupracovníka televize Jiřího Vondráka v brněnském studiu panuje obvyklá pracovní atmosféra. Podle něj na osobě ředitele zase tolik nezáleží. „Ředitel toho sám tolik nezmůže, celý televizní systém je dost byrokratický," podotkl Vondrák.

ROZHOVOR S REŽISÉREM BŘETISLAVEM RYCHLÍKEM SI PŘEČTĚTE V SOBOTNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ BRNĚNSKHÉO DENÍKU ROVNOST