S problémem se potýkají třeba lidé na Kraví hoře. „Vcelku často míváme přeplněné kontejnery na rohu Tůmovy a Zábranského. Problém většinou není se sklem, ale když jsem tam byl, plasty už šly tak akorát zavřít a papír byl taky po vršek. Nahlásil jsem to a dál se nestaral, takže nevím, kdy to vyvezli,“ vysvětlil Igor Mikulášek z Brna.

LIDÉ SI STĚŽUJÍ DENNĚ
Podle náměstka brněnského primátora Petra Hladíka kritiky svozu přibývá. „Každý den slyším stížnost minimálně jednou. Ve větším množství z Vinohrad, Žabovřesk, Brna-středu. Jednotlivě pak i z jiných městských částí. Oslovili mě i starostové. Stížnosti byly na nedostatečný svoz, ale třeba také na dispečink, který neřešil telefonická upozornění na přeplněné kontejnery, a na prostředí, ve kterém jsou kontejnery umístěny. Důležité je, aby Sako lépe komunikovalo,“ uvedl.

Podle společnosti je běžné, že si lidé občas na přeplněné popelnice stěžují i přesto, že některá stanoviště tříděného odpadu sváží až sedmkrát týdně a směsný komunální odpad až třikrát týdně. Příčin přetékajících kontejnerů je dle ředitele společnosti Karla Jelínka hned několik. „Důvodem je fakt, že stále více Brňanů třídí odpad, za což jsme velmi rádi. Například loni se v Brně vytřídilo o 279 tun plastu více než předcházející rok,“ vyčíslil. Sako kvůli tomu loni navýšilo počet žlutých kontejnerů ve městě o 681, kontejnerů na papír o 633 a na sklo přidalo 56 kontejnerů.

FIRMY NA ÚKOR LIDÍ
Další důvod je dle zástupců firmy Sako ten, že kontejnery určené pro obyvatele města používají neoprávněně podnikatelé a živnostníci. Podle zákona si však mají zajistit svoz a zpracování odpadu individuální smlouvou s dodavatelem služeb nebo mají možnost zapojit se na základě smlouvy do obecního systému. „Služby pro firmy poskytuje také společnost Sako a všichni zájemci se o nich mohou informovat na našich webových stránkách nebo nám zavolat. Naši obchodní zástupci se pak už o vše postarají,“ uvedl Jelínek.

PŘEKÁŽEJÍCÍ AUTA
Průjezd k přetékajícím kontejnerům prý popelářům navíc komplikuje dopravní situace ve městě a bezohlednost řidičů při parkování. „Často se setkáváme s auty zaparkovanými v křižovatkách, v jednosměrných ulicích nebo dokonce přímo před stanovišti s kontejnery ve svozových dnech. Pak je samozřejmě velmi složité vyvézt kontejnery tak, aby zaměstnanci auta nepoškodili,“ podotkl Jelínek.

Usnadnit popelářům tento problém se snaží brněnská městská policie. „O tomto problému víme. Zpravidla, když někdo parkuje tak, že zavazí popelářům, tak porušuje i další předpis, ať už nedodrží požadovanou šířku silnice nebo stojí na žluté čáře. Často se to děje na větších sídlištích jako v Bystrci. Řeší se to buď odtahem nebo pokutou,“ vysvětlil mluvčí městských policistů Jakub Ghanem.

Stavba kostela blahoslavené Restituty v brněnském sídlišti Lesná.
Na dostavbu kostela na Lesné chybí třetina peněz. Dárci přispěli třeba i bytem

LIDÉ NA HLÍDCE
Problém strážníkům hlásí obyvatelé města. „Velmi často se ozývají lidé z paneláků, kteří z okna vidí, že popeláři nemohou projet. Popeláři nám problém nijak nenahlašují, nicméně provádíme systémové kontroly, kdy v ranních hodinách, v době svozu, procházíme místa, kde se problémy opakují a snažíme se zajistit popelářům volný průjezd, třeba v Teyschlově ulici v Bystrci,“ popsal kontroly Ghanem.

Kromě velkých sídlišť jsou dle Ghanema problémy také v úzkých ulicích městského centra. „Někde popelářská auta nemohou vůbec projet a vyvézt ani komunální odpad,“ uvedl.

ÚŘEDNÍCI: ŘEŠÍME TO
Řešit problém se snaží zástupci společnosti Sako Brno, vedení města a odbor životního prostředí. „Hledáme řešení, abychom zajistili optimální četnosti výsypů, objemy a počty nádob a dostatečný přístup. Pracujeme také na vytvoření nových kontejnerových stání a zlepšování kvality stanovišť s popelnicemi na komunální odpad,“ sdělil Jelínek.

Při nahlášení plného kontejneru slibuje vedení společnosti Sako odvoz do druhého dne. Své zkušenosti s aplikací má Tomas Izak „Kdykoliv vidíte přeplněný kontejner, tak ho na dva kliky nahlásíte. Druhý den bude vyvezený,“ uvedl na sociální síti Brňan.

Kontejnery v Brně
• kde si nejvíce stěžují: Vinohrady, Žabovřesky, Brno-střed, Bystrc
• kontejnery v roce 2016 – žluté 1434, modré: 1463, na sklo: 911
• navýšení v roce 2017 – žluté: o 681, modré: o 633, na sklo: o 56
• možnost hlásit přeplněné nádoby telefonicky nebo prostřednictvím mobilní aplikace
• příčiny přetékání – lidé více třídí, kontejnery užívají neoprávněně firmy, špatná dopravní situace a parkování
• problém se svozem komunálního odpadu je i v úzkých ulicích centra: Sušilova, Kopečná, Studánka a Čápkova