Ve středu kontrolovali strážci zákona cyklisty v Brně na pěti místech. Například u Brněnské přehrady nedaleko restaurace U Šuláka. „Zaměřujeme se na kontrolu povinné výbavy a na to, zda kola neprocházejí pátrací evidencí. Ve středu jsme zkontrolovali sto dvacet kol a všechna byla v pořádku,“ uvedla policejní mluvčí Petra Hrůzová.

Kontroly se zamlouvají například brněnskému cyklistovi Stanislavu Pokornému. „Myslím, že jsou dobré. Mohou pomoct lidem rychleji nalézt kolo, pokud jim je někdo ukradne,“ přemítal.

Kontroly budou pokračovat i jinde na jižní Moravě, v příštích dnech na Břeclavsku a Blanensku. „Na povinnou výbavu se zaměřujeme už od začátku června a větší pozornost budeme cyklistům věnovat až do konce září. Stejně jako každý rok. Ptáme se také na používání helmy. Ačkoli není povinná, může zachránit život. Na ohleduplnější chování upozorňujeme ale všechny, kteří se po stezkách pohybují,“ řekla Hrůzová.

Loď Utrecht. Ilustrační foto.
Loď Utrecht uvízla na mělčině. Kvůli nízké hladině přehrady pokleslo i nové molo

Na kole jezdí často také cyklistka Iva Kolářová. „Po cyklostezkách jezdím často a podobnou kontrolu jsem zažila už před několika lety. Ale myslím, že každá preventivní kontrola je vítaná. Někomu totiž může pomoct,“ sdělila.

Loni lidem v Brně někdo ukradl celkem čtyři sta kol. Od letošního ledna do července pak pachatelé lidem odcizili dvě stě kol. „Policisté nehlídají jen na cyklostezkách, ale obcházejí i kempy, kde kontrolují zajištění kol proti krádežím. V roce 2014 odhalili při preventivních kontrolách čtyři kradená kola,“ dodala mluvčí.

TEREZA KOŠŤÁLOVÁ

Ilustrační foto
Sraženou chodkyni v Libušině třídě odvezla sanitka v kritickém stavu