Kormoráni velcí škodí konzumací ryb i nepřímo. „Spoustu jich při lovu poškodí. I stres působí na ryby negativně. Máme záznam, že došlo k velkému úhynu na jednom rybníce kvůli enormnímu výskytu a lovu kormoránu. Ryby vystresovali natolik, že byly nahnané do jedné části rybníka, kde byl potom dost velký úhyn," popsal Osička. Problém s těmito ptáky podle něj přetrvává, na rybnících jich neubývá.

Odlov kormoránů velkých je možný na Pohořelicku na základě vyhlášení tamního městského úřadu do 15. dubna příštího roku. V souladu s opatřením obecné povahy. „To vydalo ministerstvo životního prostředí. Platí do konce roku 2024 a upravuje podmínky odstřelu kormoránů na území Jihomoravského kraje," informovala krajská mluvčí Alena Knotková.

Podle Vlasty Škorpíkové z odboru životního prostředí krajského úřadu přitom povolení pro odstřel kormoránů není závislé na jejich aktuálním počtu. „Ale odstřelit je možné maximálně dvacet procent přítomných jedinců. To znamená, že musí být na rybníku minimálně pět kormoránů, aby bylo možné jednoho odstřelit," přiblížila. Statistiky kormoránů velkých, kteří se vyskytují na jižní Moravě podle ní neexistují. Ornitologové sledují jen počty hnízdících ptáků.

Plánovaná estakáda přes Nové Mlýny.
D52 přes Nové Mlýny? Skončí výhled na Pálavu, obávají se lidé

Kormoráni velcí dělají problémy i na rybnících, které obhospodařuje Rybářství Hodonín. I tam evidují ročně škody v milionech korun. „Jedná se i o druhotné škody. To znamená vytlačení ryb do břehových partií, kde je pak likvidují volavky a další ptáci. Nebo pak není ryba schopná správě zazimovat a dochází k jejímu oslabení. Situace je poslední roky horší v tom, že zima je slabší a tažná hejna kormoránů jsou čím dál větší. Více hlav více zkonzumuje," poznamenal ředitel rybářství Jiří Janoštík.

Ke kormoránovi velkému se navíc podle Osičky přidal i kormorán malý. „Bohužel se na našich rybách také přiživuje. Jeho počet není malý. Už je to několik desítek kusů, které se tady vyskytují," doplnil.

Podle ornitologů je tento druh skoro o polovinu menší než kormorán velký. Letos kormorán malý poprvé zahnízdil na Nových Mlýnech v přírodní rezervaci Věstonická nádrž.