Svátky jara nebo zmrtvýchvstání Krista? V Brně se o Velikonocích tradičně prolíná obojí. Lidé plní kostely i velikonoční tržiště. Zatímco pro křesťany vrcholí Velikonoce nedělním večerem, pohanské svátky pokračují do pondělí. „Velikonoce se snažíme slavit tradičně. Hlavně kvůli dětem, abychom je neochudili o zážitky. S dcerou maluji vajíčka a manžel plete se synem pomlázku,“ uvedla například Brňanka Markéta Fialová.

Na druhou stranu na Velikonoce také tradičně vzroste počet lidí, kteří navštíví některou z bohoslužeb. „Do Červeného kostela chodí znatelně víc lidí, stejně tak i do ostatních modliteben,“ podotkl farář sboru Českobratrské církve evangelické Jiří Gruber.

Příběh o ukřižování

Na Velikonoce si věřící připomínají ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Při bohoslužbách se čtou takzvané pašije. To jsou části evangelia, které popisují Ježíšovo zatčení, odsouzení a umučení. „Pašije u nás v kostele čteme na Zelený čtvrtek. Místo kázání vyprávíme příběh o ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, který prokládáme vhodnými písněmi,“ přiblížil program čtvrtečních pašijí v Červeném kostele Gruber. Brněnská katedrála svatého Petra a Pavla pořádá pašije na Velký pátek ve tři hodiny odpoledne.

O Velkém pátku drží křesťané přísný půst. „Je to den vzpomínky na Ježíšovu křížovou cestu a ukřižování,“ vysvětlila mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

V sobotu také věřící rozjímají a postí se. Slavnost Veliké noci začíná až po západu slunce. „Křesťané očekávají Kristovo zmrtvýchvstání a odedávna je slaví Velikonoční vigilií čili bohoslužbou v předvečer svátku. Slavnost končí teprve společným stolováním za rozbřesku nového dne,“ vysvětlila Jandlová. Nedělí křesťanské svátky vrcholí a končí tak velikonoční třídení. To trvá od čtvrtečního večera do nedělní večerní mše. Židé počítali nový den od západu slunce, proto jsou dny tři. Při nedělní slavnostní mši umístí kněží zapálenou velikonoční svíci, takzvaný paškál, do kněžiště.

Pondělí je pak ryze pohanským svátkem. Tradice šlehání žen přes zadek je dodnes velmi živým zvykem i ve městě. „Za mrskačku dostávají chlapci barvená vajíčka, jen si pro ně dnes místo košíku chodí s igelitkou,“ podotkla brněnská etnografka Eva Večerková.

Barvení vajec je podle ní pradávným předkřesťanským zvykem. „Existují doklady o tom, že vejce se barvila i v Číně, to ale s našimi Velikonocemi nesouvisí,“ upozornila. Tradiční barvou je červená. Pro pohany byla symbolem života a síly, pro křesťany pak symbolem Kristovy prolité krve.

Tradici Velikonoc v Brně také připomínají trhy. Například ty na náměstí Svobody, kde mohou lidé koupit žílu z vrbových prutů nebo velikonoční výzdobu.

V Brně se už také stalo tradicí čepování zeleného piva od Starobrna na Zelený čtvrtek. Někteří hostinští ho však nabízeli už začátkem tohoto týdne. „To, kdy pivo začnou točit, řešíme gentlemanskou dohodou. Fakt, že někteří z nich začínají Zelené čepovat dříve, nám radost nedělá. Na druhou stranu chápeme, že nedočkavost lidí je veliká,“ sdělila mluvčí Starobrna Kateřina Beute.

Velikonoční mše

Bohoslužby v katedrále sv. Petra a Pavla (Římskokatolická církev)

čtvrtek
9.00 Missa chrismatis se svěcením olejů a obnovou kněžských závazků, liturgickými zpěvy doprovází kněžská schola, řídí R.D. Marcel Javora

17.30 Večerní bohoslužba na památku Večeře Páně

pátek
15.00 Velkopáteční obřady s pašijemi podle svatého Jana

sobota
21.00 Velikonoční vigilie

neděle
Bohoslužby v 7.30, 9.00 a v 10.30. Bohoslužbě v 10.30 hodin bude předsedat brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

pondělí
Bohoslužby v 7.30 a v 9.00

Bohoslužby v Červeném kostele (Českobratrská církev evangelická)

čtvrtek 19.00 pašije
pátek 19.00
neděle 10.00

Významné velikonoční dny

Zelený čtvrtek
Ve čtvrtek se Ježíš sešel s apoštoly u Poslední večeře a myl jim nohy.

Velký pátek
Na Velký pátek vystoupal Ježíš na horu Golgota, kde jej Římané ukřižovali.

Bílá sobota
Církev si v sobotu připomíná Ježíšovo přebývání v hrobě a jeho sestoupení do podsvětí.

Velikonoční noc
Křesťané slaví vzkříšení Krista a vymanění se z područí utrpení a smrti do života svobody.

JANA VONDROVÁ
JANA DOSTALOVÁ