K havárii potrubí vyjeli v pátek nad ránem hasiči. „Obdrželi jsme hlášení, že v Kotlářské ulici masivně uniká voda,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Havárie ulici uzavřela, na místě dopravu řídili policisté i brněnští strážníci. „Ulice je pro řidiče uzavřená, místem kyvadlově projíždí jen trolejbusy," vysvětlil v pátek mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

Ilustrační foto
Teplý říjen na jihu Moravy. Na třech místech padnul více než padesátiletý rekord

Podle zástupců vodáren praskl hlavní řád o průměru půl metru. „Dodávka vody přerušená není. Jsme si vědomi dopravních problémů, na odstranění havárie proto intenzivně pracujeme od časných ranních hodin,“ uvedli v pátek zaměstnanci vodáren na svém webu.

Voda na ulici unikala víc než hodinu. „Měli jsme štěstí v neštěstí. Voda sahala až do poloviny garážových vrat, za kterými stála auta. Naštěstí ale byly mezery u vrat tak zacpané listím a jílem, že tam teklo málo a druhou stranou voda stačila vytékat,“ popsal Jiří Hartman, který bydlí nedaleko místa havárie.

Voda vyplavila i nedalekou hospodu. „Bylo v ní deset centimetrů vody, vymetali jsme to asi dvě a půl hodiny. Ještě teď je tam bahno,“ zmínil v pátek dopoledne uklízeč, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Informační cedule na České byly mimo provoz téměř dva měsíce.
Tabule na České znovu svítí. Opravy zdržoval stožár na míru i déšť