Ještě než se k hlavnímu pódiu dostávají opravdoví šermíři, užívají si přihlížející souboj dvou diváků. Do rukou dostávají černé meče vytvořené z balónků. Bojují o přízeň jedné z návštěvnic, která dostala korunu pro královnu. Taktéž z balónku. „Stojí proti sobě rytíř Ferari a Jan. Děti užijte si, že je poslední víkend před začátkem školního roku a pořádně zakřičte na rytíře, kterému fandíte,“ vyzývá děti moderátor Jonáš Kejklíř. Ten jednoho z mužů pojmenoval podle znaku automobilky na tričku. Ta dlouho nemají. Před bojem je sundávají.Šerm,  tanec i představení kata čekalo na návštěvníky Dolních Kounic  při již dvacátých městských slavnostech.Zdroj: Deník / Ondřej Kaloud

Po pár ranách balónky praskají a boj končí smírem. K oběma bojujícím přichází také manželky a děti. Společně čekají na slíbenou odměnu. „Za odměnu ženám koupíte, co si budou přát,“ říká za smíchu návštěvníků moderátor a oba bojovníci tak odchází s prázdnou.

Čekání na opravdové rytíře v kroužkové zbroji a s meči zkracují tři tanečnice. Do tónů hudby předvádí staré vesnické tance. Přitom stíhají i hrát na malé bubínky.

Dušan Janík s víc než metrovým kaprem.
Sucho a málo ryb v rybnících? Muž z Mutěnic chytl metrového kapra

Poté se již náměstí přesouvá do minulosti a stovky diváků napjatě sledují souboje mužů i žen ve zbroji. S meči se ohání i dva asi desetiletí chlapci. Jeden výpad střídá druhý a bojová vřava trvá několik desítek minut. Vše končí spravedlivě a parta, která chce zabít princeznu, končí mrtvá na zemi.

Šermířskou podívanou předvádějí nadšenci ze souboru Balestra. „Slavíme letos deset let. V Kounicích jsme potřetí. Líbí se nám tu, jsou tu bezvadní diváci. Je poznat, když přijedete na Moravu. Hned je atmosféra přátelštější. Ukázali jsme šermování z gotiky a holky vesnické tance," popisuje člen souboru Martin Matějčík.
Šerm,  tanec i představení kata čekalo na návštěvníky Dolních Kounic  při již dvacátých městských slavnostech.Zdroj: Deník / Ondřej Kaloud
Mrtvoly jsou odklizené a jejích místo zaujímá kat. Své představení začíná otázkou, zda má mít správný kat kápi. Většina diváků souhlasně přikyvuje. „Je to výmysl. Kata všichni znali, věděli kde bydlí a kam chodí do hospody. Místo kápě byste ho poznali podle červených holinek,“ vysvětluje kat, který si říká Pavouk.

Ukazuje různé mučící nástroje. Žebráckou hůl, která se jmenuje podle toho, že jí zločincům lámali žebra, rákosku i takzvané housle. Se zaujetím se dívají především děti, které si i na vlastní kůži zkouší jak úder rákoskou přes ruce bolí.
Šerm,  tanec i představení kata čekalo na návštěvníky Dolních Kounic  při již dvacátých městských slavnostech.Zdroj: Deník / Ondřej Kaloud
Slavnosti si užívají dospělí i děti. „Nejvíce se mi líbili mladí rytíři. Také kat byl dobrý, nejlepší byl jeho bič,“ prozrazuje třeba šestiletý Adam.

Letos místní slaví již po dvacáté. Na všech slavnostech byla Martina Janderková, která ve městě bydlí. „Dřív jsem se na některá vystoupení dívala i z okna. Pak přesunuli pódium a přes strom už nic nevidím. Všechny ročníky jsou pěkné. Letos je škoda, že dopoledne pršelo a je chudší program. Nepřijeli třeba sokolníci,“ vykládá žena.

Slabší oslavy než plánovali přiznávají i organizátoři. „Původně měl být program na třech místech, ale museli jsme ho stáhnout jen na jedno náměstí. Letos poprvé si tu lidé mohou sami vyrazit minci s motivem města. Máme již dvacátý ročník. Slavnosti vznikly na popud toho, že jsme získali znovu status města,“ vysvětluje organizátor Vojtěch Mach.

Po páté hodině znovu začínají padat na město provazy deště. Na pódiu hraje středověká hudba a lidé vytahují deštníky a stahují se s pivem či vínem v ruce pod velké stany. Od povídání u stolů a poslouchání hudby je najednou vyruší vojenské povely. I přes kapky deště před pódium pochodují vojáci. Tentokrát v kostýmech z třicetileté války. Diváci zvedají oči od jídla pozorují další vystoupení.

Ilustrační foto
Připojení k internetu? Většina obyvatel kraje má problémy