Loni zpřístupnila bazény až v polovině června a mnozí lidé se zlobili, že firma zaspala. „Minulý rok byly teplé dny už na začátku června, a proto letos i my otevřeme dřív," popsala mluvčí společnosti Michaela Radimská.

Na Riviéře se však lidé musí připravit na změnu. „Kvůli stavbě dopravního hřiště v zadní části areálu jsme museli do konce července přesunout pokladny na druhou stranu koupaliště k autobusové zastávce Bauerova," upozornila Radimská.

Novinkou, kterou ocení pravidelní návštěvníci, je rozšíření stávajícího čipového systému i na obě venkovní koupaliště. „Návštěvníci si na čip vloží peníze a potom ho používají jako elektronickou peněženku," vysvětlila Radimská.

Kdy otevírají brněnská koupaliště
- 30. května: Riviéra, koupaliště Zábrdovice, Královopolské koupaliště, přírodní koupací biotop Brno-jih
- 1. června: koupaliště Kraví hora, koupaliště ve Starém Lískovci
- 12. června: koupaliště Dobrák
- týden až čtrnáct dní před začátkem prázdnin: dětské koupaliště v Juliánově

Na začátek sezony se už těší mnoho Brňanů. Někteří z nich by rádi chodili kondičně plavat i ráno před prací. Zatím se sdružují na facebooku ve skupině Chceme v Brně ranní plavání venku. „Ráda plavu a už dlouho mě trápilo, že v Brně nikde lidé nemají možnost jít si ráno zaplavat. Mám zkušenost ze Zlína, kde je v létě otevřený venkovní bazén už od šesti ráno. Lidé si zasportují a pak stihnou jít do práce," popsala zakladatelka iniciativy Vlasta Piskačová.

Lidé by si mohli chodit ráno zaplavat na Kraví horu. „Jednáme o tom, že by byl bazén otevřený dva dny v týdnu od sedmi hodin ráno," popsal radní Brna-středu Petr Kalousek. Ranní plavci by však pravděpodobně museli mít permanentku, aby se do areálu dostali přes turniket. Koupaliště by tak ušetřilo za mzdu pokladní.

Pokud bude teplé počasí, Brňané si před prací zaplavou i v Zábrdovicích. „Jde o letošní novinku. Pokud bude například tři dny hezky, čtvrtý den otevřeme už v sedm ráno," uvedla Radimská.

Ze všech brněnských koupališť se lidé dočkají největších změn na koupališti Dobrák v Králově Poli, které letos otevře dvanáctého června. Loni tam skončila velká rekonstrukce a další drobnější opravy dokončují dělníci nyní. Opraví kanalizaci, položí nový vodovod k venkovním sprchám a zpevní chodníky. „Velká část původního dláždění se změní v trávník," popsala mluvčí Králova Pole Olga Pelcová.

V areálu také přibude osm laviček a odpadkové koše. Za úpravy zaplatí tamní radnice pět milionů korun.

Žádné z větších koupališť nebude letos zdražovat.

Pokud se Brňané už teď chtějí osvěžit, vykoupají se ve střešním bazénu kohoutovického akvaparku, který otevřel v minulý pátek. Do konce týdne však počasí ke koupání příliš lákat nebude, protože bude pršet. Potom však deště ustanou a meteorologové očekávají i vyšší teploty.