Lidé si na kolo nalepí speciální nálepku s takzvaným QR kódem. Jde o piktogram, který načtou přes chytrý telefon. „Když ho zloděj sebere, majitel informaci o krádeži zadá do systému," popisuje jeden z tvůrců projektu Arcvin Babajan.

Zájemce, který si pak kolo hodlá koupit přes inzerát, si pomocí kódu ověří, zda není kradené. Pokud ano, anonymně vše nahlásí majiteli.

S krádežemi má zkušenosti i Babajan. „Kolo mi vzali dvakrát a jednou motorku," vzpomíná.

Jeho tým systém s názvem Protect6 vyvíjí rok. Už začali prodávat první známky. „V oběhu jich je zatím dvě stě. Tři kola už ukradli. Doufáme, že se je brzy díky kódu podaří vypátrat," říká čtyřiadvacetiletý student Masarykovy univerzity.

Nejčastěji lidi prý zajímá, jestli nejde nálepka za tři sta korun seškrábat. „Drží pevně díky speciálnímu lepidlu," tvrdí a ukazuje polepenou trubku. Z ní zájemci zkouší nálepku sundat. „Některé jsou trochu oškrábané, ale žádnou se jim nepodařilo odstranit úplně," ujišťuje.

S nápadem má velké plány. „Nic takového neexistuje. Postupně chceme expandovat do Evropy a potom i do celého světa. Právě v cizině totiž ukradená kola často končí," podotýká.

Vývoj systému byl náročný a Babajan měl občas chuť všeho nechat. „Naštěstí jsem si to vždy za dvě minuty rozmyslel," dodává s úsměvem.