Další konkrétní čísla z plánu na výrazné zeštíhlení krajské sítě středních škol Brněnskému deníku Rovnost sdělil náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek. V celkem osmnácti případech se dvě školská zařízení ve správě kraje mají spojit do jediného. „Nepůjde přitom pouze o gymnázia, ale také další typy středních škol,“ poznamenal Juránek.

Právě v gymnáziích razantní změny minulý týden začaly. Kraj se rozhodl, že kvůli klesajícímu počtu dětí i peněz ve školství zruší víc než tři stovky míst v jedenácti konkrétních školách s osmiletým studijním programem.

Seznam škol, které nyní plánuje sloučit, zatím nezveřejnil. Jejich jména mají padnout 24. března, kdy se uskuteční příští zasedání krajských zastupitelů. A do té doby nemusí být zcela definitivní ani jejich počet. „Sloučení šestatřiceti zařízení do osmnácti je jakýsi optimální výsledek. Je ale otázka, v kolika případech se skutečně podaří změnu prosadit,“ upozornila Hana Poláková ze školského odboru krajského úřadu.

Adepti

O tom, která zařízení jsou nejpravděpodob­nějšími adepty na sloučení, se tak zatím jen šušká. Spekuluje se například nad sloučením Gymnázia v Zastávce u Brna a v Ivančicích na Brněnsku. „Je to jedna z variant, o kterých nás kraj informoval,“ potvrdil ředitel školy Petr Kroutil.
V podobné situaci je i vedení břeclavského gymnázia, pod které mohou přejít studenti a učitelé tamní obchodní akademie. „O této možnosti se skutečně jedná. Jestli se ale uskuteční, si říct netroufám,“ podotkl ředitel gymnázia Pavel Drobilič.

Plán sloučit víc než tři desítky škol totiž podle něj nemá velkou šanci se prosadit. „Je to tak citlivá věc, že kraj podle mne narazí. I omezení osmiletých gymnázií vypadalo podle mých informací zpočátku mnohem dramatičtěji než nyní,“ upozornil Drobilič.

I tak toto opatření na gymnáziích vyvolalo pozdvižení. Už minulý víkend začali jeho odpůrci v Bučovicích na Vyškovsku organizovat protestní podpisovou akci. Stejně se ohradili lidé ve Šlapanicích a Židlochovicích na Brněnsku a v Zastávce u Brna. Včera přibyla i petice na gymnáziu v Hustopečích na Břeclavsku. Stejně jako ostatní zpochybňuje kritéria, podle kterých se kraj rozhodoval. A také špatné načasování změn. „Rozhodnutí přišlo deset minut po dvanácté,“ uvedl ředitel hustopečského gymnázia Jan Sedláček.

Ostrou kritikou nešetří vedení kraje ani krajská opozice. Jihomoravská ODS vyzvala hejtmana Michala Haška k revokaci rozhodnutí radních.