Epidemie začala už v prvním týdnu letošního roku. "Byla nebývale dlouhá, intenzivní a mimořádná. Zaznamenali jsme více než 150 závažných případů onemocnění chřipkou včetně těch, které vyžadovaly nemocniční péči a často i intenzivnější terapii na specializovaných pracovištích s nutností umělé plicní ventilace a dalších zákroků," řekla Ciupek.

Dříve bylo závažných případů o třetinu méně. "V minulých sezónách se uplatňoval jiný chřipkový virus, než který se uplatnil letos. Není nebezpečnější, ale lidé na něj nebyli zvyklí, a proto měli více komplikací," uvedla Ciupek.

Dříve hygienici hojně zaznamenávali chřipku typu A (H1N1), nyní to byl virus typu A (H3N2).

Podle hygieničky lidé chřipku hodně podceňují. "Domnívají se, že je to nemoc, která je nemůže ohrozit na zdraví nebo na životě. Opak je ale pravdou. Podceňování vidíme na tom, že je velký nezájem o očkování proti chřipce. V celé České republice je proočkováno pět procent lidí. Průměr Evropské unie je 22 procent a některé země mají skoro až polovinu obyvatel proočkovaných," zdůraznila Ciupek.

V republice je 10,5 milionu obyvatel, na jižní Moravě skoro 1,2 milionu obyvatel. V kraji je tak očkováno kolem 60 000 lidí.