Více než čtyřicet stánků lidé najdou od tohoto pátku na náměstí Svobody v Brně na velikonočních slavnostech. „Návštěvníky čeká velikonoční překvapení z Chorvatska. Turistické sdružení Koprivnicko-križevackého kraje daruje městu dvoumetrovou plastovou kraslici,“ uvedla za pořadatele Barbora Kocmánková. Kraslice bude náměstí zdobit v době trhů.

FOLKLOR A CIMBÁL

O slavnostní atmosféru se postará živá hudba. Folklorní soubory a cimbálová muzika vystoupí každý den. „Zahraje třeba Slovácký soubor Šafrán Brno nebo Dětský národopisný soubor Brněnský Valášek. Ze Starého Města dorazí Dětský folklorní soubor Dolinečka, z Velkých Němčic pak třeba Cimbálová muzika Eliška,“ pozvala produkční Velikonočních slavností Adéla Jelínková.

Na slavnosti letos zajde studentka Anna Spáčilová. „Velikonoční trhy sice podle mě nemají tak hezkou atmosféru jako ty vánoční, stejně je ale příjemné zastavit se na chvíli na náměstí u stánku a loni jsem na nich sehnala hezkou velikonoční výzdobu,“ zmínila.

Bohatý velikonoční program připravili pro návštěvníky i v Mikulově na Břeclavsku. Začíná na Zelený čtvrtek. „Ve čtvrtek děti na Kozím hrádku čeká oblíbené hledání velikonočních vajíček. Na Velký pátek se otevírá na Náměstí v jedenáct hodin velikonoční jarmark, který bude pokračovat i o víkendu,“ uvedla za pořadatele Lenka Křivánková. I mikulovský jarmark doplní hudební vystoupení.

Velikonoce na jihu Moravy. Infografika.Zdroj: Deník/Ivo Špatný

Kromě jarmarku na návštěvníky v Mikulově o velikonočním víkendu čekají speciální prohlídky města. „Restaurace a hotely nabídnou speciální gastronomická menu, ochutnávky vín či hudební večery,“ zmínila Křivánková.

Oslavy Velikonoc ve Znojmě budou tvořivé. Program odstartují tento víkend Jájiny dílničky, kde si děti vyrobí velikonoční výzdobu. V sobotu začínají historické řemeslné dílny na znojemském Horním náměstí. „Na rodiny s dětmi zde čeká pět stanovišť, u kterých si vyzkouší zručnost nebo složí zkoušku na velikonočního koledníka,“ nastínila za pořádající Znojemskou Besedu Kamila Kolesová.

Na náměstí budou i velikonoční trhy, přilehlou Obrokovou ulici vyzdobí břízky.

PRO ŠIKOVNÉ RUCE

Šikovné ruce lidé využijí i v neděli v Poštorné na Břeclavsku, kde se v kulturním domě budou plést velikonoční žíly.

Ve skanzenu ve Strážnici na Hodonínsku se o tomto víkendu zase lidé dozvědí víc o velikonočních zvycích na Slovácku a i tam najdou velikonoční jarmark.

Pořádání velikonočních trhů je ale spíš nový zvyk. „V době, kdy si lidé připomínali Ježíšovu smrt, podobné akce nebyly žádoucí,“ upozornila etnoložka Jana Poláková.

Pro křesťany jsou Velikonoce nejdůležitější svátek. Už tento pátek jihomoravské věřící čeká další velká událost. Ve Sloupu v Moravském krasu se totiž na Květný pátek koná v obci největší pouť v roce. Mše začínají už v pět hodin ráno, hlavní mše o půl jedenácté.

Vynášení smrtky a vítání jara v Lanžhotě. Některé děti vyšly do průvodu v krojích.
OBRAZEM: Lanžhotské děti v krojích utopily symbol zimy v Kyjovce

V jednu odpoledne je na programu křížová cesta. „Přijdou stovky, možná tisíce lidí. Hlavní mši bude sloužit pomocný biskup brněnské diecéze Pavel Konzbul,“ uvedl sloupský farář Karel Chylík.

Na některých místech chystají i netradiční velikonoční akce. V Hodoníně svátky jara oslaví na Zelený čtvrtek mezinárodním velikonočním koupáním v řece Moravě.

Velikonoční trhy se konají téměř na celé jižní Moravě. V desítkách stánků lidé najdou ručně malované kraslice, akce doplní lidový zpěv.

Ilustrační foto.
Filmový festival diváky zavede mezi kosatky či do Amazonie

Vídeň vyzdobí desetitisíce kraslic

Vídeň - Jak vypadá největší kopec z malovaných kraslic v Evropě? Na tuto otázku zvládnou odpovědět lidé, kteří v těchto dnech zavítají do rakouské Vídně. Město vzdálené od Brna necelé dvě hodiny cesty autem totiž nabízí zajímavé velikonoční trhy. Na jednom z nich lidé uvidí i kopec ze čtyřiceti tisíc malovaných kraslic.

Vídeňské Velikonoce začaly minulý týden a potrvají do Velikonočního pondělí. „Před kulisou zámku Schönbrunn výrobky nabídne přes šedesát stánkařů. Zájemci u nich koupí velikonoční doplňky a dekorace, umělecky zdobené kraslice či keramiku. Pro děti je připravena velikonoční dílna, kde si z marcipánu vyrobí zajíčky,“ pozvala referentka Zahraniční kanceláře Vídně Michaela Sechterová.

Adam Ondra. Ilustrační foto.
Jako loni. Lezec Ondra mezi nejlepšími sportovci kraje opět pokořil Bábka

Kopec z kraslic zájemci najdou na starovídeňském velikonočním trhu Altwiener Ostermark v městské části Freyung. „Nejhezčí náměstí ve staré části města nabídne návštěvníkům i velikonoční speciality, třeba pečené jehněčí, šunku zapečenou v chlebovém těstě nebo vaječný koňak,“ popsala pochoutky Sechterová.

I na trzích Am Hof a na Kalvarienberku si lidé vyberou mezi množstvím velikonočních řemeslných výrobků.

Velikonoční trhy v zámeckém prostředí lidé najdou tento a velikonoční víkend i na zámku Schloss Hof v Dolním Rakousku, vzdáleném od Brna necelé dvě hodiny autem. „Regionální vystavovatelé představí ručně malované kraslice, ve stáncích budou i velikonoční dobroty. Pro děti jsou připravené dílny,“ uvedla mluvčí zámku Barbora Hromjaková. Dospělí zaplatí za vstup na trhy šest eur, děti tři. Součástí zámku je statek se zvířaty. 

Výstava v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově ukazuje život lidí bez domova.
OBRAZEM: Syrové portréty. Výstava přibližuje život lidí bez střechy nad hlavou

Před nedělí nejsou vhodné, říká o trzích v postním období farář

Pozořice /ROZHOVOR/ - Velikonoce jsou pro křesťany nejdůležitějšími svátky. Připomínkou Kristova obětování se pro lidi, jeho smrti a následného zmrtvýchvstání. „Pro křesťany jsou vrcholem roku,“ říká pozořický farář Pavel Lacina. Podle něj jsou velikonoční trhy ve dnech před Velikonoční nedělí nepatřičné.

Důležitost Velikonoc si vyžaduje i speciální přípravy. Jak se na ně ve farnosti chystáte?
Přípravou na svátky je čtyřicetidenní postní období. Má dvě roviny, osobní duchovní, a liturgickou, což už je příprava na obřady. Dny před Velikonocemi jsou obdobím ztišení se. O Velikonocích je pak kromě samotných obřadů kostel otevřen k modlitbě.

Přichází o Velikonocích do kostela více lidí, třeba i tací, kteří běžně na bohoslužby nechodí?
Účast na bohoslužbách o svátcích vždy naroste. Všiml jsem si, že v posledních letech, kdy je pátek státním svátkem, je počet lidí na páteční bohoslužbě porovnatelný jako ve Velikonoční neděli či pondělí. V tyto dva dny přichází do kostela lidé, kteří na pravidelné nedělní mše nechodí.

Jak vnímáte konání různých velikonočních trhů a jarmarků v postním období?
Oslavy před Velikonocemi nejsou vhodné. Je to čistě komerční věc, která nesouvisí s křesťanskými tradicemi. Různé taškařice končí Popeleční středou a pak nastává právě postní období, sloužící k modlitbám, rozjímání nad Kristovým utrpením. Trvá až do Vzkříšení, což je noc ze soboty na Velikonoční neděli.

Po ní už jsou oslavy namístě?
Ano, to už je něco jiného než ve dnech před Velikonocemi. Oslavy o Velikonočním pondělí, setkávání se, to už patří k naší kultuře a hodí se to.

Soutěž o nejlepší návrh na rekonstrukci parku mezi Místodržitelským palácem a Rooseveltovou ulicí vyhrál architekt Jiří Vokřál a jeho tým: Michaela Tománková a Ján Augustín.
Nový park v Rooseveltově ulici nabídne chládek pod stromy a posezení u kávy