„Systém se teprve rozjíždí, konkrétní čísla tedy budeme mít k dispozici až v průběhu týdne. Již teď ale můžeme říct, že velká část našich pacientů platí regulační poplatky z vlastní kapsy,“ přiblížila začátek nového systému ředitelka břeclavské nemocnice Janka Bambasová.

Hejtman kraje Michal Hašek, který se v pondělí vydal na osobní prohlídku nemocnice v Břeclavi a Ivančicích, se přesvědčil, že nový systém placení naběhl hladce. „Systém darovacích smluv funguje dobře. První týden považujeme za seznamovací,“ uvedl Hašek. Dodal také, že systém darovacích smluv potřebuje určitý čas, aby mohl na případné problémy a nesrovnalosti reagovat.

Ředitel ivančické nemocnice Jaromír Hrubeš ale potvrdil, že administrativní problémy s vyplácením darů nejsou. „V pátek prošel personál nemocnice krátkým školením, abychom se vyhnuli počátečním nedorozuměním,“ vysvětlil Jaromír Hrubeš.

Také v ivančické nemocnice se dar od kraje rozhodla přijmout sotva polovina ošetřených. „Dnes jsme ošetřili padesát dva ambulantních pacientů co platili a padesát jedna co podepsalo darovací smlouvu. Půl na půl je to také u hospitalizovaných pacientů i u receptů v lékárně. U nich bylo sedmdesát pět darů ze sto šedesáti receptů,“ dodal Hrubeš.

Jeho slova potvrdila i lékárnice z lékárny, která patří nemocnici. „Lidí, kteří se rozhodnou ušetřit trošku času a zaplatit poplatek z vlastní kapsy, byla zhruba polovina,“ uvedla Kateřina Holaňová.

V tišnovské nemocnici byl zatím počet pacientů, kteří dali přednost daru od kraje, o něco vyšší. „Za neděli a pondělí zhruba dvě třetiny pacientů podepsaly darovací smlouvy. Zbylá třetina se rozhodla hradit poplatky ze svého,“ upřesnila zástupkyně ředitele nemocnice Jana Drbušková.

Hejtman Hašek znovu zopakoval, že darovací smlouvy jsou pouze dočasným řešením. „V horizontu čtrnácti dnů bude parlament znovu projednávat úplné zrušení regulačních poplatků, za které se jako sociální demokrat a legislativec tolik zasazuji. Doufám, že parlamentní jednání udělá jednou provždy konec nesmyslnému nápadu bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka,“ Zakončil Hašek.