Ještě před deseti lety v zoo samec lva berberského živořil v nevyhovujících podmínkách. Proto v Brně nebylo možné v chovu těchto šelem pokračovat před stavbou nového výběhu. „Mohla by tu být lví rodina. Zpočátku jen lev a dvě lvice. Do budoucna počítáme s mláďaty," popsal plány Hovorka. Zatím ještě nerozhodl, který druh lvů zoo pořídí.
Ředitel chce začít se stavbou pavilonu příští rok. „Zvolili jsme jednoduchou expozici s cenou do deseti milionů korun. Peníze vyčerpáme z našeho investičního fondu," informoval Hovorka.
Lvi jsou po tygrech ussurijských největší kočkovité šelmy. „Žijí v tlupách, ve kterých má dominantní roli samec a nejzkušenější samice," popsal chování těchto zvířat Petr Koubek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd v Brně.
Ve volné přírodě žijí lvi v Africe a Indii. Dospělý samec váží tři metráky. „Přestože je proslavila hříva, například lvi z Namibie ji nemají," upozornil zoolog.
V Africe byly dřív tyto šelmy rozšířené po celém kontinentu na jih od Sahary. „V Senegalu nebo v Guineji je lidé téměř úplně vyhubili. Centrum jejich populace je nyní v Keni a Tanzanii," doplnil Koubek.
Přesto podle něj není lev ohrožený druh. „V přírodě nemá přirozeného nepřítele. Jen občas se samci zabíjejí v soubojích," dodal odborník.
Lvi budou velké lákadlo pro návštěvníky. „Atraktivní jsou hlavně pro rodiny s dětmi a třeba i pro zamilované, kteří do zoo chodí na procházky," myslí si ředitelka jihomoravské centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová.
Nový lví výběh bude u africké vesnice. Tu jako poslední ze tří nových expozic otevře zoo na podzim. V replikách chýší afrických domorodců uvidí návštěvníci, jak se žije na tamních savanách. „Areál doplní průchozí výběh, ve kterém budou kozy burské a perličky," sdělil Hovorka.
Výběh s klokany návštěvníci poprvé uvidí 30. srpna. Nová voliéra s orly je otevřená od začátku měsíce. Tři nové výběhy stály dvaapadesát milionů korun a zaplatila je Evropská unie.