Diváci už obklopují závodní trať a s napětím čekají, jak si malí závodníci povedou. Na dráhu se sedmi různě vysokými a členitými překážkami se pomalu chystá bílo-zrzavý Tatuček se svou cvičitelkou Veronikou Krbcovou. Ještě povzbudivé poplácání a dvojice vyráží na trať. Cvičitelka na něj při běhu chvílemi mlaská, jindy rychle cvaká zuby. „S první překážkou se popral výborně. Přeskočil ji a ještě měl pod sebou dost místa. Ale u té členité ve tvaru písmene X se zarazil a dvě laťky spadly dolů," komentuje králičí klání jeden z přítomných otců svým malým dětem.

Chovatelka závodních ušáků Krbcová je ale s výkonem svého svěřence spokojená. „Jde o exhibiční závod. I tak se ho snažím popohnat nebo mu dávám znamení, že má vyskočit výš. Na pokyny ode mě je už zvyklý. Musíme spíš pracovat na psychice," vysvětluje závodnice. A dodává, že se svými závodními králíky se snaží trénovat aspoň jednou do týdne.

Tatuček si v jejím doprovodu trať proběhne ještě několikrát. Vždy ale nějaká laťka spadne a nejde o čistý výkon. Přesto si na závěr užívá blažené kolečko. V náruči své chovatelky obchází děti kolem závodní dráhy. Mají natažené ruce a doufají, že si šampiona aspoň na pár vteřin pohladí. „Ten je ale heboučký. A má pěkná ouška. Myslíš, že by i náš králík Ferda dokázal takhle skákat přes překážky. Doma to vyzkoušíme, jo?" ptá se chlapec v modré bundě matky. A nechce pustit zvíře k dalším dětem.

Na závodní trati se už chystá další disciplína. Překážkovou dráhu organizátoři odklízejí. Nahrazuje ji huňatý zelený koberec s jednou velkou překážkou. „Naše králičí závodníky čeká skok do výšky. S kolegyní si vezmeme každá jednoho a budeme mezi sebou soutěžit, čí borec vyskočí výš," vysvětluje divákům další cvičitelka Žaneta Žáková, která už chová hnědou ramlici Isabelu.

Jen tři šance

Ušáci mají na přeskočení laťky tři pokusy. „Pokud se jim to nepovede, ze soutěže vypadnou a vítěz je druhý králík," doplňuje Krbcová a z kotce si vytahuje bělavého králíka jménem Cooni.

Šampioni začínají na výšce čtyřicet centimetrů. Žáková i s Isabelou se rozebíhají. Před překážkou cvičitelka hlasitě mlaskne, aby samice věděla, že má vyskočit. Zvedá ještě ruce na povel a zvíře ladně přeskočí laťku.

Ani druhý bělavý králík se nenechá zahanbit a bez větších problémů přeskakuje překážku. „Vsadím se s tebou o deset korun, že celý závod vyhraje ten bělavý králík. Má delší nohy a lépe poslouchá," pošťuchuje svou desetiletou dceru Jindřich Němec. Jeho dcera se nenechá zahanbit. Její favoritka je totiž Isabela. „Přijímám. Stejně prohraješ, tati. Ten hnědý je totiž úplně nejlepší," rozplývá se.

Králíci teď překonávají výšku šedesáti centimetrů. Isabela ji přeskakuje opět ladně. Bělavý Cooni má ale s výškou drobný problém. Laťka už dvakrát přeskok nevydržela. Diváci jsou napjatí, jestli se to napotřetí podaří. Před rozhodujícím skokem Cooni ještě chvíli odpočívá v náruči chovatelky. Krátké pomazlení a už se rozbíhá. Zamlaskání a skok. I napotřetí neúspěšný. Smutně sklopí na konci koberce uši a stydí se. „Už byl moc unavený. Na soutěžích toto tolik nenaskáče a může delší dobu odpočívat," obhajuje ho Krbcová.

Radost z neúspěchu Cooniho má však Němcova dcera. „Vyhrála jsem. Věděla jsem, že je nejlepší," směje se a utíká si naposled pohladit králičího šampiona duelu. Na trať se totiž chystají odpočatí závodníci a diváci začínají fandit znovu. Někteří se rozcházejí. Jdou si nakoupit velikonoční zboží na jarmark.