Na Slovanském náměstí, v Chodské a Ruské ulici začnou dělníci pracovat už příští měsíc. „Vyměníme kanalizace a vodovody včetně přípojek. Celkově nahradíme asi 1600 metrů kanalizace a položíme asi kilometr a půl vodovodních řádů,“ informovala Renata Hermanová z Brněnských vodáren a kanalizací, které stavbu zajišťují. Práce v Králově Poli podle ní potrvají až do poloviny příštího roku.

V Chodské ulici se navíc chystá obnova chodníků a vybudování parkovacích míst. „S opravami začneme na konci letošního roku. Zatím jsme nevybrali zhotovitele a není jasný počet nových parkovacích míst,“ uvedla Vladimíra Navrátilová z Brněnských komunikací.

Rekonstruované domy v ulici Francouzská.
Nové pavlačové domy se zahradou na střeše. Architekti promění blok v Bronxu

Opravy ovlivní od devátého dubna i hromadnou dopravu. „Bez obsluhy linkami 32 a 67 budou zastávky Šelepova a Charvatská. Rekonstrukce se dotkne také linky 68, která pojede odklonem přes Šumavskou ulici,“ sdělila mluvčí dopravního podniku Barbora Doležalová.

Kudy povedou objížďky pro auta, ještě není definitivně schváleno. „Počítáme s tím, že po celou dobu výluky nebudou jezdit Chodskou ulicí auta. Slovanské náměstí bude uzavřeno po půlkách,“ popsala Zuzana Šrámková z magistrátu.

Tuto sobotu přitom v Králově Poli končí rekonstrukce kanalizace a vodovodů v Poděbradově ulici. Výkopy v ní byly od listopadu 2016. Vodovod stavbaři měnili loni i v rušné Palackého třídě u Semilassa. Skončili v prosinci.

Ulice jsou rozkopané i v Židenicích. „Firmy kompletně vyměňují plynovody, dotkne se to téměř všech ulic. Lidem stavební práce komplikují život, protože nemají kde parkovat. Naštěstí se nám odstávku plynu povedlo posunout až na duben, kdy není topná sezona,“ vysvětlil místostarosta Petr Kunc.

V Maloměřicích a Obřanech se od loňského září potýkají s uzavírkou Valchařské ulice. „Vyjednali jsme například přesměrování dopravy a změnu signalizace semaforů. Situace je proto únosná,“ uvedla starostka Klára Liptáková.

Vizualizace vítězného návrhu.
Nádraží se přesune k řece. Podzemní dráhu ale stát nezaplatí