Podle Michaely Šulové z odboru veřejných služeb Královo Pole je již nyní uzavřena část ulice Poděbradova v úseku křižovatky s ulicí Veleslavínova. „V příštích měsících plánujeme další čtyři uzavírky. Od poloviny dubna se kvůli rekonstrukci kanalizace a vodovodu a následné opravě povrchu silnice uzavře na více než půl roku ulice Chaloupkova,“ uvedla Šulová. O měsíc později na téměř stejnou dobu zavře ulice Chelčického.

Od přelomu května a června se kvůli výměně tramvajových kolejí omezí provoz na Palackého třídě v úseku od Husitské po Kosmovu ulici. Poslední uzavírka ulice Dobrovského je sice plánovaná na březen, podle radnice Králova Pole ale ještě není termín jasný.

Naplánovány nejsou zatím ani objížďky. „Plány uzavírek a objízdné trasy vyvěsíme na webových stránkách naší městské části. Zároveň je osadíme dopravním značením navigujícím řidiče po trase objížděk,“ sdělila Šulová.

Objízdné trasy podle ní využijí ulice Košinova, Škárova, Šafaříkova, Palackého třída, Kollárova, Metodějova. Přesná objízdná trasa je tak známá pouze u již uzavřené Poděbradovy ulice. „Vede přes ulice Hostinského, Palackého třídu a Šafaříkovu. Vzhledem k dostatečným možnostem objízdných tras ale zatím nebyla vyznačena dopravním značením. To pracovníci umístí až při dalších souběžných uzavírkách,“ dodala Šulová.

Ostatní trasy zatím městská část projednává s brněnským magistrátem a policií. „Uzavírky ulic vždy v počátečních dnech komplikují dopravu. Stejně tak tomu bylo loni u začátku oprav Pionýrské ulice. Trvá většinou alespoň týden nebo čtrnáct dnů, než si řidiči na omezení zvyknou. Poté si najdou vlastní trasy a cestičky a provoz se opět stane plynulejším. V prvních dnech zmatku ale policejní hlídky s řízením dopravy pomůžou,“ slíbil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Šulová ale žádné komplikace nečeká. „Na Poděbradové žádné komplikace nejsou. Informováním o dalších uzavírkách a objížďkách chceme problémům předcházet i v dalších ulicích,“ dodala.

Až na výjimky by podle ní opravy neměly ohrozit ani městskou hromadnou dopravu. „Veřejné dopravy se dotkne oprava v křižovatkách Dobrovského – Vodova a Charvatská a také rekonstrukce na Palackého třídě. Přesto ale provoz zachováme. Na Palackého třídě pravděpodobně v podobě zjednokolejnění v tomto úseku,“ informovala mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Škrancová. Podrobné rozpisy výluk podnik bude znát až před konkrétními rekonstrukcemi.

Důležitou dopravní tepnu spojující Královo Pole s Řečkovicemi čeká vždy uzavírka jednoho pruhu, v návaznosti na práci na kolejích.Dopravní omezení se tak přidají k Pionýrské ulici, u které mají opravy skončit v září. Brňanům se ale okolnosti oprav příliš nezamlouvají. „Žasnu, že je na stránkách Králova Pole napsáno „o podrobnostech budeme informovat,“ ale je půlka března a nikde nic. A také žasnu, že zavřou křižovatku Dobrovského a souběžně Palackého třídu. Tím pádem budu asi z centra do technologického parku jezdit přes Kuřim,“ míní například Lukáš Petrovický.