Jejich autorem je Zdeněk Mikulášek. Základ tvoří žulová krychle o úctyhodné hmotnosti šesti set kilogramů. Hrany tří desek z nerezové oceli pak slouží jako ukazatele.

„Kostka z leštěné šedomodré žuly měla být původně použita jako základní kámen pro nové planetárium na konci osmdesátých let minulého století. Ale během stavby se na ni nějak zapomnělo,“ přiblížil poněkud neobvyklou historii vzniku slunečních hodin astronom Jiří Dušek z Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně. „Na nápad ji přetvořit na sluneční hodiny přišel pravděpodobně kolega Jan Hollan. Nechal se inspirovat vystřihovánkou z jedné německé hvězdárny,“ dokončil své vyprávění Dušek.

V kamenické firmě Kamena vyryli na krychli potřebné čáry, nápisy a číslice. Hollan ji poté přivezl a instaloval na Kraví hoře. Hodiny jsou jedinečné v tom, že ukazují místní sluneční čas na vodorovném a třech svislých číselnících. „Sluneční čas se liší od našeho v letním období o jednu hodinu. Když je podle slunce pravé poledne, tak naše hodinky už ukazují jednu hodinu odpoledne. Ale i v zimním půlroce se může náš čas a sluneční lišit až o dvacet minut.“ vysvětlil taje slunečního času astronom Jan Hollan z hvězdárny. „Tento rozdíl způsobuje jednak to, že jsme o patnáct stupňů na východ od poledníku, a tak máme u nás pravé poledne o šest minut dříve a jednak to, že se slunce na obloze někdy trochu předbíhá a někdy zase opožďuje. Aby hodiny ukazovaly přesně, musejí být hrany či u jiných hodin tyče, které vrhají stín coby ručičku, rovnoběžné s osou země. Je tedy důležitý nejen správný sklon hran, ale i celé hodiny musejí být správně otočené,“ objasnil další jedinečnosti tohoto zařízení Hollan.

Hodiny dokážou měřit čas i dokonce v noci, když svítí měsíc. Odchylka je však třicet minut. Že tyto neobvyklé hodiny přitahují zraky kolemjdoucích, potvrzují i slova časté návštěvnice Kraví hory. „Docela často, když jdu ze školy kolem hvězdárny, tak vidím, jak si lidé prohlížejí tyto hodiny a kontrolují, zda ukazují správně,“ sdělila své zážitky Hana Novotná. Její slova dobře vystihují heslo naší uspěchané společnosti. Čas jsou peníze.