„Nakupování mléčných výrobku vede ke kácení pralesů,“ uvedla aktivistka Alexandra Mateásková. Na odlesňovaných plochách se totiž pěstuje krmná sója pro krávy.

V průběhu akce zákazníci kroutili hlavou. "Nelíbí se mi, že otravují veřejný prostor. Nikdo na to není zvědavý," nechal se slyšet Petr Svoboda, který zrovna v obchodě nakupoval.

Aktivisté obsadili úsek s mléčnými výrobky na hodinu. Vedoucí supermarketu nezavolali policii a s aktivisty se dohodli, aby se přesunuli jinam. Ti další hodinu demonstrovali ve středu nákupního centra Vaňkovka poblíž fontány. Po příjezdu policie byla akce pokojně rozpuštěna.

Bubeník a dramaturg Brasil Festu Jakub Škrha na fotce přímo z karnevalového průvodu v Rio de Janeiru, kde vystupoval.
Atmosféru slavného karnevalu v Riu přeneseme do Brna, říká dramaturg Brasil Fest

Aktivisty rozlítila kampaň supermarketu, která slibuje za každý prodaný mléčný výrobek zasazení stromu. "Je nesmysl podněcovat zákazníky ke koupi sázením stromů. Podle našich propočtů by se v České republice muselo ročně zasadit více než tři a půl milionu stromů, aby se pokryly emise plynoucí jen ze spotřeby sýrů," dodala aktivistka.

Aktivisté ale upozorňují i na dopad živočišného průmyslu obecně a zdůrazňují v něm zneužívání zvířat. Demonstranti z Animal Rebellion pořádali už jednu akci v březnu, také proti mléčným výrobkům. Tu policisté rozpustili po několika minutách.

MAGDA DUHONSKÁ