„Asi v pěti letech jsem si obkreslovala postavičky Asterixe a Obelixe. Vážněji jsem to začala brát v osmi," vypráví s nadsázkou.

V mládí jí učaroval japonský styl manga. Například animovaný seriál o zvířatech s nadpřirozenými schopnostmi Pokémon. „Do prvních komiksů jsem si podle nich vymýšlela vlastní hrdiny," směje se Kilianová.

S postupem času se v kreslení rozvíjela hlavně vlastní pílí. „Nechodila jsem do kroužků a ani na uměleckou školu," vypráví. Kreslením komiksů se podle ní nedá v České republice uživit. Kromě toho proto podniká, píše recenze počítačových her a pracuje jako grafička.

Komiksům se věnuje nepravidelně. „Někdy dlouho nekreslím, ale pak jsem schopná kreslit tři dny v kuse. Jednu černobílou stranu zvládnu za dvacet hodin," popisuje. Nejčastěji kreslí tužkou na papír, obrázky pak skenuje a dokončuje na počítači nebo na tabletu.

Za svůj úspěch považuje vydání dvou příběhů ve sborníku komiksů. „Oba byly o démonovi, který plní přání dvěma sourozencům. Společně v nich museli bojovat proti armádě koček a vším ve vlasech," popisuje příběh Brňanka.

S kolegou Vilémem Koubkem pracuje na krátkých příbězích ze života korektora. Komiks publikují na sociální síti Facebook, kde mají přes čtyři a půl tisíce fanoušků. „Lidé mají rádi krátké a vtipné věci. Je to přesně ten typ komiksů, který chci někdy vydat i knižně. Dokonce už máme něco rozjednaného s vydavatelstvím," podotkla.

TOMÁŠ KREMR