Toho nejdřív hnutí ze svých řad před dvěma týdny vyloučilo, před týdnem dobrovolně opustil i funkci radního. „Nová smlouva obsahuje i dodatek o tom, jak budeme v případné další takové situaci postupovat," představil Vokřál změny, které předejdou do budoucna rozporům, které poslední měsíc zmítali brněnskou radnicí. Program koalice se však nezměnil.

Některé novinky mají zlepšit i komunikaci mezi vládnoucí čtveřicí stran. Ta nevyhovovala například lidovcům, kteří stejně jako ANO vyjednávali i o možnostech spolupráce na radnici se sociálními demokraty. „Je to přesně tak, jak jsme předjímali. Chceme pokračovat v rok trvající spolupráci na brněnské radnici a nemáme důvod to měnit, pokud se vyjasní situace s panem Kratochvílem. A to se stalo díky dodatku k původní smlouvě," uvedla náměstkyně primátora za křesťanské demokraty Klára Liptáková. Podle ní by totiž odvolání Kratochvíla podle staré smlouvy nešlo, ANO by ji tím porušilo.

Úplnou novinkou je pak uvolnění funkce předsedy sociální a zdravotní komise. Tím je zastupitel za hnutí Žít Brno Martin Freund. „Bude uvolněný, aby se mohl naplno věnovat problematice sociálního začleňování a uprchlictví," vysvětlil krok náměstek primátora za hnutí Žít Brno Matěj Hollan.

Podle primátora je taková funkce potřeba i kvůli větší profesionalizaci takové funkce do budoucna. „Je to především proto, že participujeme na hodně projektech i ve spolupráci s agenturou pro sociální začleňování," přiblížil právě Freund.

Oslabená rada města, kterou v pondělí opustil Kratochvíl, zasedne v plném počtu nejdříve v polovině prosince. Tedy až poté, co nového radního odsouhlasí zastupitelé na jejich zasedání osmého prosince. Vokřál v pátek potvrdil slova krajského šéfa hnutí ANO, že koaličním partnerům doporučí na uvolněné místo zastupitele za ANO a podnikatele Pavla Staňka.

Čtyřlístek stran na radnici zvažoval i rozšíření o TOP 09, aby koalice byla stabilnější. Po jednáních v minulých dnech, ale z návrhu sešlo. „Někteří koaliční partneři k tomu měli rezervovaný postoj. Křesťanští demokraté svým vlastním rozhodnutím tuto možnost v podstatě vyloučili přímou účast TOP 09 na koalici," dodal Vokřál.

Podle šéfa brněnské buňky TOP 09 Jaroslava Kacera, který se s koaličními stranami i minulý týden sešel, ale jednání ztroskotala na neshodách ohledně funkce TOP 09 v koalici. „Pokud bychom zvažovali takovou možnost, jednoznačně bychom chtěli mít podíl na vedení města a nést za to zodpovědnost," vyčetl podmínky Kacer.