Školy opravy potřebují. Chátrají, a mnohé z nich navíc nevyhovují podmínkám hygieniků.

Jednou z možností, jak chybějící prostředky získat, je zažádat o peníze, které přerozděluje město. Ne všichni však dokáží splnit podmínky pro jejich získání. „Magistrát jsme požádali o tři sta dvacet tisíc korun na rekonstrukci sociálního zařízení, prý ale nic nedostaneme, protože po městě chceme celou částku,“ upřesnila starostka městské části Medlánky Alena Valentová.

Dodala, že peníze z Evropské unie chtít nemohou, protože požadují příliš nízkou sumu. „Systém je nastavený tak, že je snazší získat příspěvek na stavbu nové školy než dotaci na sociální zařízení,“ dodala Valentová.

Náměstek primátora pro školství Daniel Rychnovský si nedostatek peněz na opravy škol uvědomuje. „Starostové městských částí si ale musí uvědomit, že Brno má v současné době omezené možnosti. Přesto si myslím, že je ta částka dostačující. Investujeme ji především do mateřských škol, abychom tak zareagovali na současný babyboom,“ komentoval Rychnovský.

Pomoc od státu

Se školkami má největší potíže starosta Králova Pole Ivan Kopečný. „Kvůli hygieně máme problémy se dvěma mateřskými školami a jsme v situaci, kdy zvažujeme prodej jedné z nich,“ řekl Kopečný. Ještě před deseti lety přitom městské části platily velkou část oprav budov z vlastního rozpočtu. „To je teď nemožné. Pokud město vyhradí takhle malý objem peněz, nemůže se divit, že na některé městské části se prostě nedostane,“ doplnil starosta Králova Pole Kopečný.

Některé stavby navíc potřebují mnohem větší opravy. „Dostaneme třeba milion korun na rekonstrukci zahrady mateřské školy. Pokud je ale školka umístěná ve špatné budově z devatenáctého století, peníze vynaložíme naprosto neefektivně,“ zakončil Kopečný.

Podle Rychnovského můžou školy požádat o příspěvek ze státního rozpočtu. „Pokud se školám podaří získat státní příspěvek třeba pět milionů korun a k dokončení rekonstrukce potřebují ještě dva miliony, budeme se snažit je poskytnout,“ slíbil Rychnovský.

V Brně je kolem sedmdesáti základních škol. Ředitele škol netrápí jenom technický stav budov, ale i nedostatek žáků. Za posledních pět let počet žáků brněnských základních škol klesl téměř o pět tisíc.