Vstříc jí v září vyšli zastupitelé Králova Pole, kteří úpravu plánu doporučili magistrátu. „Změna územního plánu zabere minimálně dva roky," nastínila starostka Karin Karasová.

Vyjádření ředitele LRB se v úterý Brněnskému deníku Rovnost kvůli jeho časové vytíženosti nepodařilo získat. Na místě mají podle studie vzniknout dvě kulaté výškové budovy. Jedna bude administrativní a ve druhé chce firma postavit byty ve velikosti 1+1 nebo 2+kk. „Za nové byty jsem rád a taky se mi líbí umístění v Brně. Ale vadí mi, že je to hned vedle městského okruhu a nedaleko projíždějí vlaky," poznamenal Brňan Patrik Klusák.

Hlučnost dopravy zmínila rovněž starostka Karasová. „Protože blízko vede trať, je pro nás důležité i to, že hluk odcloní garážový dům," upozornila.

Že cenu bytů ovlivní nedaleký velký městský okruh, si je jistý také Petr Broža z realitní kanceláře Real Spektrum. „Nedá se žádat o maximální cenu jako u bytů v klidových lokalitách. Naopak u administrativních prostor je to spíše plus. Díky dobré dopravní dostupnosti to může být pro firmy lepší umístění než v centru města," vysvětlil Broža. Zároveň dodal, že o byty ve velikosti 1+1 nebo 2+kk bývá mezi kupujícími největší zájem. Využívají je jako startovní nebo jako dobrou investici.

Územní plánování je podle náměstka primátora pro oblast rozvoje města Martina Andera dynamický systém, takže změny nejsou neobvyklé. „Za existenci plánu máme stovky změn. Je to standardní postup," poznamenal náměstek. Také on odhaduje dobu projednání na nejméně dva až tři roky.

Další bytovou výstavbu plánují developeři například v okolí Novolíšeňské ulice v Líšni, kde mají vzniknout dvě až tři stovky bytů. Tamní obyvatelé se obávali, že stavba příliš vysokých domů a nárůst dopravy naruší jejich životní podmínky. Radnice městské části ale nepodpořila povolení stavět vyšší domy, než umožňoval původní plán. „Developer by měl zohlednit okolí a myslet na to, aby nové domy zapadly do okolní krajiny," vysvětlil už dřív líšeňský starosta Břetislav Štefan.

Protesty provázely plány firmy Imos Development na přestavbu Obzoru v Lesné. Původně plánovaný devatenáctipatrový věžák nakonec v plánech nahradil čtyřpatrový bytový dům. „Občanské iniciativy uspěly, protože se nebude stavět nad rámec územního plánu," zhodnotil v minulosti starosta Brna-severu Martin Maleček, který se kauzy Obzor aktivně účastnil.