Město plánuje zprůjezdnit dvoukilometrovou ulici, která vede podél kolejí směrem k nádraží v Horních Heršpicích. Zároveň ji napojí na křižovatku s Jihlavskou ulicí.

75milionů korun jsou odhadované náklady na rozšíření křižovatky Heršpické a Jihlavské ulice a její propojení s Pražákovou ulicí.

Na záměr vedení města rozšířit právě křižovatku Jihlavské a Heršpické ulice ve čtvrtek upozornil náměstek brněnského primátora Robert Kotzian. „Propojení zlepší v místě dostupnost hromadné dopravy do doby, než bude hotová rekonstrukce nádraží. I potom ale bude užitečné a pomůže situaci v Heršpické ulici, kudy do města každý den přijíždí spousta lidí," sdělil Kotzian.

Podle mluvčí Dopravního podniku města Brna Lindy Hailichové je chystaný krok magistrátu pozitivní zpráva také pro cestující. „Autobusy jedné z projíždějících linek šedesát a jednašedesát se pak můžou přesunout z Heršpické ulice do Pražákovy. To znamená lepší obsluhu rychle se rozvíjející oblasti a zejména větší komfort pro cestující," je přesvědčená Hailichová.

Podle Kotziana by díky napojení ulic měla poblíž vzniknout i točna tramvají mířících k plánovanému vlakovému nádraží u řeky.

Takzvaný investiční záměr, jehož zpracování rada města v týdnu odsouhlasila, předběžně počítá s náklady ve výši pětasedmdesáti milionů korun. „Rozšíření křižovatky a propojení ulic je ale otázka dalších pěti až sedmi let," zdůraznil Kotzian.

Plán radnice vítají i někteří řidiči. „Jsem pro každou změnu, která dopravě ve městě odlehčí. Snad to není jen plácání politiků před volbami a za pár let novou křižovatkou opravdu projedu," řekl Jan Šíma.

TOMÁŠ KREMR