Přestože už ve čtvrtek dopoledne křižovatkou řidiči projedou, musejí zatím počítat s omezením. Křižovatka totiž bude v předčasném užívání, dělníci na ní budou ještě dokončovat úpravy. Seřídí například semafory. „Finální otestování světelné signalizace je možné pouze za plného provozu,“ zmínila mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Dodala, že na provoz budou dohlížet i dopravní policisté.

Ilustrační foto.
Řidiči neodbočí ze Staré dálnice na Kohoutovickou ulici. Pokračují tam opravy

Zástupci odboru dopravy brněnského magistrátu, kteří v pondělí po prohlídce stavu křižovatky rozhodli o jejím předčasném užívání, očekávají, že bude po opravách provoz na Staré dálnici bezpečnější. „Na příjezdových větvích křižovatky bude omezena maximální rychlost na padesát kilometrů v hodině,“ oznámila Zuzana Šrámková z tiskového oddělení magistrátu.

Cestující v autobusech linky 50 a 52, kteří projíždí Kohoutovickou a Žebětínskou ulicí, problematickou křižovatkou se Starou dálnicí nově projedou bez zdržení.

Díky novým semaforům totiž budou mít autobusy při vjezdu do křižovatky přednost. „V tomto systému stačí, že se autobus přiblíží k semaforu a pokud je to možné a není ohrožený plynulý provoz, světla se přepnou, aby mohl vůz bez zastavení projet,“ vysvětlila mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Ilustrační foto
Stará dálnice? Křížení ohlídá semafor

Spuštění semaforů bude pro cestující hromadnou dopravou jediná větší viditelná změna. „Při opravách linky místo objížděly jen krátce o víkendech, kdy se měnil například povrch křižovatky. Částečně odsunuté byly i přilehlé zastávky, ty se vrátí do původní polohy,“ doplnila Lukšová.

Uzavření křižovatky dělalo dva měsíce naopak problémy hlavně řidičům aut z Bystrce, Kohoutovic a Žebětína. „Je to vytížené místo. Určitě si na něm musí řidiči dávat větší pozor. Na druhou stranu zase postavení těch semaforů trvalo poměrně dlouho. Otevření netrpělivě vyhlížíme, protože tudy projíždíme jak já, tak i přítel často a objížďky pochopitelně zdržují,“ popsala Sára Bauerová z Kohoutovic.

Opravy na Staré dálnici
• Začaly v polovině září, hotové byly minulý týden.
• Křižovatka bude od čtvrtka otevřená zatím jen v režimu předčasného užívání.
• Do plného provozu ji spustí správci až po osazení svodidel a otestování režimu semaforů.
• Na provoz dohlédnou při testu semaforů policisté.