ON-LINE

18:32 - Nádvoří zámku opouští jak představitelé Moravského Krumlova, tak i novináři. Zůstává jenom bezpečnostní agentura, která bude zámek do pondělí hlídat. K pečetění dveří zámku tak nyní nedojde.

17:58 Podle názoru právního zástupce Muchovy rodiny, které je celý den na místě, je možné provést některé exekuční kroky, právě třeba zapečetění místností, i bez předání dokumentu zástupcům galerie a hlavního města. Úředníci tak dále zůstávají na místě a čekají na příjezd tajemníka městského úřadu.

17:52 Pražští restaurátoři opustili ve třech autech zámek a odjeli pryč. Tajemník městského úřadu jim tak nestihl předat dokument, díky kterému by pak mohl dveře zámku zapečetit, aby tak zajistil Epopej jako důkazní materiál pro případné další řízení. Úředník zřejmě uvízl v koloně u Brna. Lze očekávat, že se restaurátoři do expozice vrátí zase v pondělí.

17:17 Na zámku v Moravském Krumlově čekají policisté i zástupci města na tajemníka úřadu. Ten se vrací z právní porady v Brně. Bude to zřejmě on, kdo za asistence policie zajistí výkon městského opatření, kterým by mělo být znemožněno manipulování s obrazy Muchovy Slovanské epopeje.

16:48 Restaurátoři už sundávají z rámu šesté plátno Muchovy Slovanské epopeje, policisté se venku radí. Mají zajistit výkon úředního rozhodnutí moravskokrumlovského městského úřadu. To má zamezit manipulaci s plátny.

16:31 Ke krumlovskému zámku dorazily dva policejní vozy, v jednom z nich i šéf znojemského územního odboru Policie ČR Mojmír Pavelka. S dalším kriminalistou studují dokumenty, chystají se zřejmě k zákroku.

16:15 Restaurátoři mají sbalených už pět pláten, tedy čtvrtinu celé Slovanské epopeje. S takovým počtem už dopředu počítali na jednu várku transportu do Prahy. Nyní asi čekají na jeřáb a nákladní auto s klimatizovaným kontejnerem.

15:50 Moravskokrumlovští strážníci při běžné kontrole zastavili na okraji města jeřáb, který zřejmě mířil ke Slovanské epopeji. "Měl vyšší, než povolenou hmotnost. Ta je pro vjezd do centra města omezena dopravní značkou. Výjimku má pouze zásobování a to jeřáb není," řekl jeden z městských policistů.

15:30 K vyhrocenému sporu o Epopej se vyjádřil v tiskové zprávě i ministr kultury Jiří Besser. Právě jeho úřad zapsal počátkem měsíce Muchův cyklus mezi evidované kulturní památky. Pražský radní Ondřej Pecha v pátek zápis potvrdil a uvítal. Současně prohlásil, že je to jen další důvod k rychlému stěhování pláten. Ministrův názor je přesně opačný. „Podle jeho osobního názoru by Epopej mohla zůstat v Moravském Krumlově a v tomto směru chápe postoj vedení města. Minimálně se podle ministrova názoru měla domluvit nějaká smírná cesta tak, aby se z toho nestal problém víc politický než odborný. Současná vyhrocená situace je pak podle ministrových slov vyloženě nešťastná,“ uvedl tiskový servis ministerstva ve zprávě zveřejněné na oficiálním webu ministerstva.

Ministr otevřeně odmítl nynější postup pražského magistrátu a galerie. „Začít fyzické stěhování pár dnů před komunálními volbami je z mého pohledu těžko obhajitelné. Jsem zastáncem toho, aby politik už nějakou dobu před volbami nedělal nejen nevratné kroky, ale aby nedělal ani kontroverzní rozhodnutí, která názorově rozdělují společnost. To se podle mě prostě nedělá,“ říká ministr.

15:25 Pražští restaurátoři očekávají každou chvíli příjezd jeřábu, který má z budovy moravskokrumlovského zámku dostat již sbalené obrazy Muchovy SLovanské epopeje. Je ale otázkou, zda se stroj dostane na nádvoří zámku. Vjezd do něj totiž blokuje auto moravskokrumlovského starosty Mokrého.

15:05 Ladislav Bufka vyhání novináře od vstupu do zámku. Má prý přijet jeřáb, který by zřejmě měl vyndat zabelená plátna ven z moravskokrumlovského zámku.

14:55 Šéf pražských restaurátorů Ladislav Bufka se vrátil od výslechu na policii. "Podal jsem na policii vysvětlení k celé věci. Teď jdeme pokračovat v balení obrazů," prohlásil cestou kolem novinářů.

14:43 Šéf pražských restaurátorů Ladislav Bufka je už hodinu u výslechu na policii, před vstupem na zámecké nádvoří hlídkuje vůz městské policie. Není vyloučeno, že uvnitř zámku pokračuje skupina restaurátorů s balením dalších pláten Slovanské epopeje.

13:43 Příslušníci Policie ČR odvezli na stanici k podání vysvětlení šéfa restaurátorů Galerie hlavního města Praha Ladislava Bufku - bratra ředitele téže instituce. Jedná se zřejmě o krok po podaném trestním oznámení právníka rodiny Muchovy. Restaurátoři v tuto chvíli balení dalších pláten přerušili.

13:29 "Radní Ondřej Pecha ignoruje zákony této země, na jižní Moravě ale zákony platí. Pražský radní v přímém televizním přenosu řekl, že bude ignorovat pravomocné úřední rozhodnutí. To je skandální prohlášení. Kdyby to byla ostuda jen radního Pechy, nechalo by mě to klidným. Ale tady se zahrává s dobrým jménem hlavního města i s celou Českou republikou," řekl na právě skončené tiskové konferenci v Moravském Krumlově hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Vrátil tak ostrou ránu z dopolední tiskové konference v Praze.

13:03 Právník rodiny Muchovy podal na policii trestní oznámení kvůli podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. "Oznámení policie přijala, věc budou konzultovat se státním zastupitelstvím. Pokud hlavní město Praha nezanechá svého jednání, nechám Epopej zajistit jako důkaz a celá věc bude prozatím uzavřena. Takovou věc musí každý z vlastníků strpět, s Epopejí by se po tu dobu nesmělo nijak nakládat nebo ji přepravovat," řekl Roman Koucký, který Muchovu rodinu zastupuje.

12:22 Starosta Moravského krumlova Jaroslav Mokrý svolal na třináctou hodinu do prostor místního zámku tiskovou konferenci. Podle dostupných informací pracují ale pražští restaurátoři i nadále na balení pláten Muchovy Epopeje.

11:47 Zástupci Moravského Krumlova, kraje a novináři se na chvíli dostali do sálu, kde pražští restaurátoři balí plátna Slovanské epopeje. Sundané z rámů jsou již čtyři obrazy. Jihomoravský hejtman Hašek oznámil zástupci Galerie hl. města, že poprvé ve svém životě vidí, jak někdo za přítomnosti kamer porušuje zákon. Poté byli všichni vykázáni ven ze sálu. Hejtman Hašek má právnické vzdělání.

11:42 Podle starosty Mokrého přišly na e-mailovou adresu úřadu stovky mailů, které podporují setrvání Epopeje v Krumlově. "Často je to dokonce od lidí z Prahy, kteří se za snahu svých radních o převoz obrazů do hlavního města omlouvají. Jeden takový mail začíná otázkou - Praha, matka měst? a končí povzdechem: Praha - macecha měst," řekl novinářům Mokrý.

11:40 Restaurátoři a najatá bezpečnostní agentura pustila do části zámeckých prostor zástupce města a novináře. Do sálu, kde pracovníci galerie sundávají obrazy z rámu, však mohl pouze ředitel moravskokrumlovského Městského kulturního střediska Bořivoj Švéda, pod kterého dosud Epopej spadala.

11:38 "Předběžné opatření o zákazu manipulace s Epopejí bylo doručeno všem účastníkům řízení dnes ráno osobně o půl deváté. Praha ale dále pracuje na balení pláten, najala si na to i soukromou bezpečnostní agenturu. Ta nás nepouští do námi pronajatých prostor a zřejmě dál nerespektuje námi vydané opatření. Já bych si to nedovolil, protože to zavání trestným činem maření úředního rozhodnutí," uvedl starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý.

11:31 Ochranka pustila představitele města i novináře za první zámeckou bránu na nádvoří, do expozice ale zatím stále nemohou.

11:09 Pražský radní Ondřej Pecha na tiskové konferenci v Praze prohlásil, že nehodlá nejnovější opatření Moravského Krumlova respektovat. Považuje ho za absurdní. Pro radního je nadřazené rozhodnutí znojemského okresního soudu, které převoz Epopeje umožnilo. Restaurátoři tedy i na pokyn Pechy pokračují v balení pláten.

11:00 Před vstupní branou stojí asi třicítka místních lidi, novinářů, ale i starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Najatá ochranka však nechce nikoho pustit dovnitř. V zámku tak zřejmě stále pokračuje balení obrazů a to i přes předběžné opatření, které dnes ráno znovu vydadala moravskokrumlovská radnice. Hejtman vyzývá k zachování právního stavu a klidu a zahájení jednání. Právní zástupce rodiny Muchovy je prý na výslechu na policii.

"Návrh na přeběžné opatření byl doručen, tentokrát bez formálních nedostatků. na místo míří starosta Moravského Krumlova, právní zástupce Muchovy rodiny a hejtman Jihomoravského kraje. Chtějí dohlédnout na to, aby se skončilo s manipulací s obrazy," řekl mluvčí kraje Jan Chmelíček.

restaurátoři Galerie hlavního města Prahy přitom včera začali plátna balit, do dnešního rána srolovali na transportní cívky minimálně tři obrazy. S dalšími chtěli pokračovat dnes.

Pražský radní Ondřej Pecha o rozhodnutí krumlovský úředníků ví zatím jen z doslechu. „Proto ještě nevím, jak budeme reagovat. Vzhledem k tomu, že pracujeme v režimu předběžného opatření znojemského soudu, tak opravdu nevím, jakým způsobem může být toto rozhodnutí relevantní. Mám za to, že je to další naprosto nesmyslné, absurdní a protiprávní rozhodnutí Moravského Krumlova a jeho úřadu,“ řekl radní.

Podle něj i z rozhodnutí krajského úřadu, kterým kraj zrušil původní předběžné opatření krumlovských úředníků, výslovně plyne, že opatření úřadu je podle občanského zákoníku až na druhém místě za ochranou práva poskytnutou soudem. „Pro nás je tedy platné rozhodnutí soudu. Správní rozhodnutí městského úřadu, nejspíš od počátku neplatné, pro nás zatím není směrodatné. To je alespoň můj předběžný názor, protože jsem krumlovské rozhodnutí ještě nečetl. Nevím, kde putuje a nemám ještě právní rozbor,“ dodal Pecha.

Vývoj letošních událostí kolem cyklu Slovanská epopej secesního malíře Alfonse Muchy:

Vnuk Alfonse Muchy John po jednání s představiteli hlavního města oznámil, že má v případě výstavby nového pavilonu pro Slovanskou epopej, vystavenou od roku 19663 na zámku v Moravském Krumlově, dojednaného soukromého investora. Zatímco metropole by Slovanskou epopej ráda viděla na Vítkově, Mucha by ji chtěl raději na Letné.

26. února - Český rozhlas informoval o tom, že uznávaná japonská kulturní instituce NHK Promotions chce v roce 2012 na tři měsíce vystavit v tokijském Národním uměleckém centru všechna plátna Slovanské epopeje.
20. dubna - Pražští radní rozhodli, že cyklus do Japonska nepůjčí. Zároveň oznámili, že Praha hodlá Slovanskou epopej do září přestěhovat do pražského Veletržního paláce; zdůvodnila to špatným stavem moravskokrumlovského zámku. Na stěhování a vytvoření expozice rada zároveň uvolnila 25 milionů korun.
7. června - Muchova rodina požádala soud o vydání předběžného opatření, jímž chtěla zabránit stěhování epopeje do Veletržního paláce. Rodině se nelíbilo, že by šlo o dočasné řešení a chtěla trvalé umístění v nově vystavené galerii. Obvodní soud pro Prahu 1 ale žádost zamítl.
30. června - Studenti architektury prezentovali na pražské Staroměstské radnici návrhy na stavbu pavilonu pro epopej. Odborná komise nejvíce ocenila návrh, který budovu umístil do podzemí na Vítkově.
15. července - Skončila platnost zápůjční smlouvy, kterou Praha dala Moravskému Krumlovu do užívání Slovanskou epopej.
20. července - Muchova rodina podruhé požádala soud o vydání předběžného opatření, které by zabránilo stěhování epopeje z Moravského Krumlova do Prahy. Soud žádost opět zamítl. John Mucha také řekl, že rodina zvažuje také podání žaloby, která by řešila, komu epopej patří.
22. července - Galerie hlavního města Prahy (GHMP) oznámila, že vypisuje výběrové řízení na firmu, která připraví dočasnou výstavu epopeje v dvoraně Veletržního paláce. Výstava měla začít na přelomu září a října.
26. července - Radnice v Moravském Krumlově na základě požadavku Muchovy rodiny dočasně zakázala manipulaci s dílem. Stalo se tak v den, kdy mělo začít stěhování do Prahy. Zákaz platil až do vyřešení právních nejasností spojených s darovací smlouvou z roku 1913, kterou Mucha epopej Praze daroval.
27. července - Jihomoravská krajská rada podpořila setrvání epopeje v Moravském Krumlově, který má podle radních na obrazy morální právo.
28. července - Úsilí Moravského Krumlova o zachování epopeje ve městě podpořil i prezident Václav Klaus.
4. srpna - Představitelé hlavního města oznámili, že se Praha nedohodla s Moravským Krumlovem na stěhování Slovanské epopeje, a rozhodli se odvolat proti rozhodnutí tamní radnice.
15. září - GHMP oznámila, že zrušila původní výběrové řízení na dočasnou výstavu Slovanské epopeje a vyhlásí je znovu, nabídky totiž přesáhly finanční limit 4,9 milionu korun.
24. září - Praha a GHMP podaly žalobu, kterou se chtěly domoci vydání Slovanské epopeje.
29. září - Ministerstvo kultury se rozhodlo prohlásit Slovanskou epopej kulturní památkou. Rozhodnutí zatím není pravomocné, znamenalo by ale přísnější pravidla pro manipulaci s dílem.
30. září - Okresní soud ve Znojmě rozhodl o tom, že Moravský Krumlov musí epopej vydat pro prezentaci na připravované výstavě v Národní galerii, která potrvá do 31. května 2011. Otázku vlastnictví epopeje ale soud nezkoumal.
6. října - Jihomoravský krajský úřad zrušil předběžné opatření radnice Moravského Krumlova, které znemožňovalo stěhování Slovanské epopeje.
7. října - Zástupci hlavního města začali v Moravském Krumlově připravovat převoz Slovanské epopeje. Proti odvezení díla v Krumlově protestovala asi stovka místních obyvatel.
8. října - Městský úřad Moravský Krumlov opětovně zakázal manipulaci se Slovanskou epopejí.