Jak utratit deset milionů korun? A jak dvacet? Podobné otázky si teď kladou představitelé devětadvaceti brněnských městských částí. Potřeby má každá jiné: kluziště, kulturní dům, školku. Úkol vymyslet, do čeho investovat, se před místními radnicemi objevil po nedávném rozhodnutí brněnských radních rozdělit jim víc peněz.

V brněnské Bystrci už lidé možná nebudou s bruslením čekat až na zamrzlou přehradu. Tamní radnice chce za prostředky navíc vybudovat kryté kluziště. „Zájemci by ho využívali, i když bude přehrada zamrzlá. Spousta lidí se tam bojí jít, aby se nepropadli. Já patřím mezi ně a radši půjdu na kluziště,“ řekla Tamara Nasriová, která v této městské části bydlí.

Ilustrační foto.
Na přehradě se rozšířily řasy a sinice. Dětem po koupání hrozí alergické reakce

Naopak podle místní Lucie Hochmannové kluziště zrovna v Bystrci potřeba není. „Zájem bude podle mě jen po otevření. Navíc je blízko přehrada,“ uvedla žena.

Víc peněz pro městské části
• Městské části dostanou příští rok od magistrátu o dvě stě milionů korun více než letos. Celkem 1,76 miliardy korun.
• Bystrc se chystá vybudovat kluziště.
• V Kohoutovicích chtějí stavět kulturní centrum.
• Líšeň peníze použije na opravy škol.
• V Židenicích plánují budovat dětské hřiště.
• Brno-sever i Brno-střed využije prostředky na zeleň.

Aktuálně bystrcká radnice řeší, kde by kluziště mohlo být. „Prověřujeme pozemky u společenského centra. Zvažujme i další místa. Dopoledne by sloužilo dětem a odpoledne veřejnosti,“ uvedl starosta městské části Tomáš Kratochvíl.

Kromě kluziště v Bystrci uvažují také o výstavbě nové mateřské školy.

Brno-střed plánuje, že peníze od magistrátu navíc použije na úklid ulic. „Jsme ve specifické pozici, kdy jsme křižovatkou nejen pro Brno, ale celou jižní Moravu. Pohybují se na našem území desítky tisíc lidí, kteří nejsou občané městské části,“ vysvětlil záměr tamní starosta Martin Landa.

Brno-střed chce prostředky od magistrátu investovat i do škol a péče o zeleň.

Na úpravu zeleně a opravy chodníků by peníze použili v městské části Brno-sever. Kromě toho podle starosty Martina Malečka potřebují opravit hasičskou zbrojnici.

Ilustrační foto.
Brněnské letiště otevírá novou linku. Přímý let do Milána nabídne Ryanair

V Židenicích by se lidé mohli dočkat obnovy náměstí Marie Kudeříkové. „Je v žalostném stavu. Chceme tam přidat i dětské hřiště a upravit zeleň,“ nastínil plány na využití prostředků navíc místostarosta Petr Kunc.

V Kohoutovicích plánují postavit nové společenské a kulturní centrum. „Bude stát asi devadesát milionů korun. Peníze potřebujeme i na opravy chodníků a kontejnerových stání,“ řekl starosta Petr Šafařík.

Převážně na opravy škol chtějí prostředky použít v Líšni. „Základní škola Holzova má staré křídlo. Oprava by stála asi šedesát milionů korun. Náklady na rekonstrukci Základní školy Horníkova jsou asi 185,“ sdělil starosta Břetislav Štefan.

Ilustrační foto.
Nové platební automaty: od září lidé zaplatí i kartou

Kolik která městská část dostane navíc, se ještě neví. Rozdělení peněz pro příští rok bude po volbách letos na podzim schvalovat nové zastupitelstvo. „Příští rok předpokládáme, že získají celkem 1,76 miliardy korun,“ informoval mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.