VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař roku 2004 jí nejraději ve svém

BRNO - Michal Göth byl ikonou restaurace U Kastelána. Nyní vaří v Restauraci Devatenáctka, která je součástí golfového areálu za Brnem.

14.7.2007
SDÍLEJ:

Kuchař roku 2004 Michal Göth ve svém "království"Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Pro leckterou ženu jsou každodenní stání u plotny muka. Pro nejednoho muže, který připálí i vodu na čaj, je zase kuchtění trestem. Pro Michala Götha se stalo vaření nejen povoláním, ale i celoživotním údělem. Nejenže se stal před třemi lety kuchařem roku, ale práci mezi hrnci by nevyměnil ani za nic. S vařením souvisí i další záliba. A tou je dobré jídlo.

Přestože Göth jí všechno a nemá žádný oblíbený pokrm, nejraději si pro sebe vaří sám. Dalo se proto očekávat, že místem, kde mu chutná, bude Restaurant Devatenáctka v areálu golfového hřiště v Jinačovicích na Brněnsku. Ostatně je tam od rána do večera a dostat ho do centra města stojí nadlidské úsilí. Testovací tým Brněnského Deníku Rovnost nechá na šéfkuchaři, aby vybral nějakou lahůdku, po které se bude oblizovat nejen tým, ale i on.

„Všechna jídla jsou originální a ručím za to, že budou chutnat každému. Rozhodně bych si nenechal ujít příležitost ochutnat třísetgramovou porci hovězího steaku z irské roštěné. Je to přímo gastronomický zážitek,“ říká Göth a spěchá do kuchyně pokrm za rovných tři sta korun připravit.

Odmala v kuchyni

Při chystání vypráví o tom, jak se vlastně k jídlu dostal. „Základ je z domu. Pamatuji se, jak mí prarodiče vařili a žádná rodinná oslava se neobešla bez dobrého jídla a pití,“ vzpomíná šéf kuchyně. V místnosti, kterou pohltily páry z hrnců, se pletl už odmalička. Proto když se rozhodoval, co po základce dělat, kuchařina byla jeho jasná volba.

Zajímavé je, že přes den nemá Göth na jídlo ani pomyšlení. „Ráno vstanu, uvařím si kávu a jedu do práce. V kuchyni pak ochutnávám všechny pokrmy, takže vlastně nemám ani pocit hladu,“ popisuje šéfkuchař stravovací návyky. Dopoledne je pryč a nadchází čas oběda. To si Göth většinou uvaří těstoviny nebo něco lehkého. Domů se dostane až za tmy.

„Nemá smysl něco vyvařovat, a tak si dám kus dobrého sýra, čerstvé pečivo a skleničku vína. Držím se prastarého pořekadla. Jez do polosyta, pij do polopita,“ usmívá se.

Gastrozážitek

Mezi vyprávěním dokončí slibovaný gastronomický zážitek a už jídlo servíruje k prostřenému stolu. Nezbývá než popřát dobrou chuť a pustit se do toho. „Hovězí steak z irské roštěné je výjimečný tím, že maso pochází ze speciálního plemene býka, kterému se říká Angus. Svalovina je jemně prorostlá a chuť je výraznější než u české svíčkové,“ vychvaluje Göth perfektně připravený steak.

A jak příprava takové „flákoty“ vypadá? Není to nic jednoduchého. „Nejprve se maso lehce narychlo ufrituje a nechá odpočinout, aby změklo. Vůbec ho nenakládám do koření. Jen ho posolím hrubou mořskou solí, která není nijak průmyslově upravovaná a je pořádně cítit jódem. Pak přidám nadrcený pepř a připravím podle přání zákazníka. Ten si totiž může říct, zda ho chce víc, nebo míň propečený,“ vysvětluje Göth.

Steak je servírovaný s hranolky a bylinkovým máslem. Nechybí ani trocha barevné zeleniny, aby jídlo lahodilo i oku. Göth jí pomalu a užívá si každé sousto. „Čas je při jídle nejdůležitější. Nejde přece o to nacpat do žaludku nějakou hmotu a zasytit se. Když je čas, dám si klidně hlavní jídlo od předkrmu až po dezert,“ usmívá se šéfkuchař roku 2004.

Autor: Pavel Mokrý

14.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Obchod - Asistentka prodeje šperků20 000 Kč

S Gallery Brno - pro svou prodejnu stylových šperků v centru Brna hledám milou a inteligentní asistentku prodeje!

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zedník24 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Předem si telefonicky domluvit schůzku, Místo výkonu práce Brno a okolí, vhodné pro osoby s bydlištěm na trase Mikulov - Brno, s tím, že cesta do práce i z práce by byla zajištěna služebním vozidlem., řidičský, svářečský, lešenářský a vazačský průkaz vítán, Nabízíme stravenky, doprava zajištěna. Pracoviště: W.a.k., spol. s r.o.-prac., Sokolova, č.p. 714, 617 00 Brno 17. Informace: Ing. Janíček Horký Jaroslav,, +420 602 721 685,606 715 488.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zámečník160 Kč

Zámečníci strojů Strojní zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 160 kč, mzda max. 180 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Známá strojírenská společnost přijme na hlavní pracovní poměr zkušené strojní zámečníky. , , Vyrábíme jeřáby na zakázku, ocelové mostní konstrukce, statorové skříně a různé agregáty, výměníky, kolony, atd., Chceš se podílet na této výrobě?, Náročnost a různorodost výroby bereš jako výzvu?, V tom případě přijeď k nám a ukaž nám, co dovedeš., K výkonu této práce potřebuješ:, * vyučení v oboru, * dobrou znalost čtení technické dokumentace, * paličský průkaz, * platný svářečský průkaz na metody 135, 111 + certifikáty., , Co Vám nabízíme?, * po zapracování a dobrých výsledcích možnost trvalého pracovního poměru, * zajímavé finanční hodnocení, které můžete ovlivňovat svým výkonem, * dovolenou navíc, * příspěvek na závodní stravování ( výběr z 5 druhů jídel), * mimobrněnským uchazečům přispějeme až 3000,- Kč na ubytovnu., , Jestliže Vás naše nabídka zaujala a splňujete naše požadavky, zavolejte a domluvíme se na pracovní schůzce.. Pracoviště: Královopolská, a.s. [2], Křižíkova, č.p. 2989, 612 00 Brno 12. Informace: Dana Šišoláková, +420 532 041 546;720 071 371.

Věda a výzkum - Věda a výzkum Výzkumný a vědecký pracovník25 000 Kč

Výzkumní a vývojoví vědečtí pracovníci v chemických oborech Pracovník výzkumu a vývoje. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt e-mailem nebo telefonicky Po-Pá 8-16hod., Požadavky:, - praktická znalost ionexové chromatografie -znalost práce na automatickém analyzátoru aminokyselin velkou výhodou, - znalost základních laboratorních metod, - vysokoškolské vzdělání přírodovědného směru, - znalost anglického jazyka, znalost práce na PC- Microsoft Office, - spolehlivost, odpovědnost, samostatnost, - aktivní a pozitivní přístup k práci, flexibilita jako časová tak pracovní. Pracoviště: Prevention medicals s.r.o.-biology park,brno, Studentská, č.p. 812, 625 00 Brno 25. Informace: Ing. Miroslav Dosoudil, +420 605 428 465.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Třiadvacetiletá Barbora Lapešová byla dosud jedním z nejmladších strážníků, který v Brně slouží.
4

V Brně chybí skoro padesátka strážníků. Hlídat ulice proto budou už osmnáctiletí

Konec Olympijského festivalu v Brně uzavřeli krasobruslaři a krasobruslařky na ledě.
30

Olympiáda skončila, stejně tak festival v Brně. Navštívilo ho 157 tisíc lidí

Benátský karneval v Brně. Atmosféru reje masek přinesl nejstarší ples ve městě

Brno /VIDEO/ - Rej nádherných masek, exploze barev a třpytek, bujaré veselí. To vše zažívali návštěvníci slavného benátského karnevalu. V sobotu podobnou atmosféru okusili i lidé v Brně. V hotelu International se totiž konal tematický ples Festa Veneziana, který návštěvníky přenesl právě na benátské slavnosti.

Jako slavná Pevnost Boyard. V Mikulově vyroste nové adrenalinové centrum

Jižní Morava - Nové zábavní centrum vznikne v Mikulově. Předlohou je mu slavná soutěž Pevnost Boyard.

Ležel na zemi a čekal na vlak. Na Mendlově náměstí. Nezletilý mladík byl opilý

Brno - Opilý pokřikoval na strážníky, pak si na Mendlově náměstí lehl na zem a tvrdil, že čeká na vlak z Brna. Teprve sedmnáctiletého mladíka nakonec v neděli v noci zadržela hlídka městské policie.

Z ženy mužem, a naopak. Transsexuálů přibývá. Změnu pohlaví musí schválit komise

Jižní Morava - Někteří místo autíčka už ve školce sahají po kočárku a panence. Jiní si svou transsexualitu uvědomí až později. Lidí, kteří cítí, že se narodili ve špatném těle, podle odborníků v Jihomoravském kraji přibývá.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT