VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař roku 2004 jí nejraději ve svém

BRNO - Michal Göth byl ikonou restaurace U Kastelána. Nyní vaří v Restauraci Devatenáctka, která je součástí golfového areálu za Brnem.

14.7.2007
SDÍLEJ:

Kuchař roku 2004 Michal Göth ve svém "království"Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Pro leckterou ženu jsou každodenní stání u plotny muka. Pro nejednoho muže, který připálí i vodu na čaj, je zase kuchtění trestem. Pro Michala Götha se stalo vaření nejen povoláním, ale i celoživotním údělem. Nejenže se stal před třemi lety kuchařem roku, ale práci mezi hrnci by nevyměnil ani za nic. S vařením souvisí i další záliba. A tou je dobré jídlo.

Přestože Göth jí všechno a nemá žádný oblíbený pokrm, nejraději si pro sebe vaří sám. Dalo se proto očekávat, že místem, kde mu chutná, bude Restaurant Devatenáctka v areálu golfového hřiště v Jinačovicích na Brněnsku. Ostatně je tam od rána do večera a dostat ho do centra města stojí nadlidské úsilí. Testovací tým Brněnského Deníku Rovnost nechá na šéfkuchaři, aby vybral nějakou lahůdku, po které se bude oblizovat nejen tým, ale i on.

„Všechna jídla jsou originální a ručím za to, že budou chutnat každému. Rozhodně bych si nenechal ujít příležitost ochutnat třísetgramovou porci hovězího steaku z irské roštěné. Je to přímo gastronomický zážitek,“ říká Göth a spěchá do kuchyně pokrm za rovných tři sta korun připravit.

Odmala v kuchyni

Při chystání vypráví o tom, jak se vlastně k jídlu dostal. „Základ je z domu. Pamatuji se, jak mí prarodiče vařili a žádná rodinná oslava se neobešla bez dobrého jídla a pití,“ vzpomíná šéf kuchyně. V místnosti, kterou pohltily páry z hrnců, se pletl už odmalička. Proto když se rozhodoval, co po základce dělat, kuchařina byla jeho jasná volba.

Zajímavé je, že přes den nemá Göth na jídlo ani pomyšlení. „Ráno vstanu, uvařím si kávu a jedu do práce. V kuchyni pak ochutnávám všechny pokrmy, takže vlastně nemám ani pocit hladu,“ popisuje šéfkuchař stravovací návyky. Dopoledne je pryč a nadchází čas oběda. To si Göth většinou uvaří těstoviny nebo něco lehkého. Domů se dostane až za tmy.

„Nemá smysl něco vyvařovat, a tak si dám kus dobrého sýra, čerstvé pečivo a skleničku vína. Držím se prastarého pořekadla. Jez do polosyta, pij do polopita,“ usmívá se.

Gastrozážitek

Mezi vyprávěním dokončí slibovaný gastronomický zážitek a už jídlo servíruje k prostřenému stolu. Nezbývá než popřát dobrou chuť a pustit se do toho. „Hovězí steak z irské roštěné je výjimečný tím, že maso pochází ze speciálního plemene býka, kterému se říká Angus. Svalovina je jemně prorostlá a chuť je výraznější než u české svíčkové,“ vychvaluje Göth perfektně připravený steak.

A jak příprava takové „flákoty“ vypadá? Není to nic jednoduchého. „Nejprve se maso lehce narychlo ufrituje a nechá odpočinout, aby změklo. Vůbec ho nenakládám do koření. Jen ho posolím hrubou mořskou solí, která není nijak průmyslově upravovaná a je pořádně cítit jódem. Pak přidám nadrcený pepř a připravím podle přání zákazníka. Ten si totiž může říct, zda ho chce víc, nebo míň propečený,“ vysvětluje Göth.

Steak je servírovaný s hranolky a bylinkovým máslem. Nechybí ani trocha barevné zeleniny, aby jídlo lahodilo i oku. Göth jí pomalu a užívá si každé sousto. „Čas je při jídle nejdůležitější. Nejde přece o to nacpat do žaludku nějakou hmotu a zasytit se. Když je čas, dám si klidně hlavní jídlo od předkrmu až po dezert,“ usmívá se šéfkuchař roku 2004.

Autor: Pavel Mokrý

14.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 100 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Manipulační dělník a obsluha stroje. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt e-mailem nebo telefonicky (7-15 hod.), Praxe v oboru elektro výhodou, Vitální důchodci vítáni, Zaměstnanecké výhody: Prémie, stravenky, zaručen platový postup, od 2019 5 dnů Sick days, Místo výkonu práce: Havířská 679, 664 11 Zbýšov u Rosic. Pracoviště: Paspol s.r.o., Havířská, č.p. 679, 664 11 Zbýšov u Brna. Informace: Michaela Veselá, +420 541 236 495.

Obchod - Obchod Pokladní 14 900 Kč

Pokladníci v prodejnách Prodavač /ka - pokladní. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt emailem nebo telefonicky., , Do stávajícího kolektivu zaměstnanců rádi přijmeme kolegu/gyni, Očekáváme samostatnost, spolehlivost, příjemné vystupování, ochotu učit se novým věcem., , Místo výkonu práce: Na Lázních 497, Blučina. Pracoviště: Rosa market s.r.o. - 08, Na Lázních, č.p. 497, 664 56 Blučina. Informace: Jidřiška Růžičková, +420 606 665 059.

Výroba - Obsluha strojů a zařízení na výrobu a zpracování 13 000 Kč

Obsluha strojů a zařízení na výrobu a zpracování fotografických materiálů Manuální pracovník ve výrobě fotoproduktů. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt: e-mailem, , Zpracování tisků fotoknih a kalendářů. Ořezávání papírů., , Místo výkonu práce: Brněnská 1113, 664 42 Modřice. Pracoviště: Computer mcl brno, spol. s r.o. 01, Brněnská, č.p. 1113, 664 42 Modřice. Informace: Hladká, +420 727 865 921.

Administrativa - Administrativa Recepční 20 000 Kč

Recepční (kromě recepčních v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních) Recepční. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadované dovednosti:, " loajálnost, " spolehlivost, " diskrétnost, " odolnost vůči stresu, " příjemné vystupování, " komunikativní znalost AJ, další jazyk výhodou, " ekonomické vzdělání výhodou, , Poznámka k volnému místu: , " osobní komunikace s klienty (pacienty i obchodními partnery), " telefonická a emailová komunikace s klienty (pacienty i obchodními partnery), " administrativní úkony spojené s chodem recepce, " komunikace a spolupráce s dalšími úseky společnosti, práce s interním systémem, " tvorba faktur klientům a kontrola jejich plateb, " evidence a vedení pokladny. Pracoviště: Repromeda s.r.o.-studentská, Studentská, č.p. 812, 625 00 Brno 25. Informace: Veronika Ing. Němcová, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vesnické tradice hodů drží hlavně okrajové části Brna. V Komíně staví máju ručně

Videosouhrn 17. srpna 2018

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Třímetrový robot před zraky lidí vytvoří sochu Masaryka

Brno - Tomáš Garrigue Masaryk se vrátí po devadesáti letech do Brna. Repliku sochy prvního československého prezidenta vyfrézuje před zraky návštěvníků třímetrový robot při Mezinárodním strojírenském veletrhu na brněnském výstavišti. Dílo zpestří unikátní výstavu 100ries, mapující sto příběhů z československé průmyslové historie.

Dlouhověcí Jihomoravané? Nejdéle se žije v Brně a Hodoníně

Jižní Morava – Důchodu se nedožijeme, stěžují si mnohdy dnešní třicátníci. Mohou být přitom teprve v první třetině svého života. Pravděpodobná délka života se totiž za posledních sedmadvacet let v Jihomoravském kraji zvýšila v průměru téměř o osm let u mužů a o sedm let u žen. Nejvyšší naději na dožití mají muži žijící v Brně a ženy žijící v Hodoníně. Vyplývá to z čerstvých údajů Českého statistického úřadu.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka si připsala cenný skalp. Vyhrála nad dosud stoprocentními Budějovicemi

Brno – Fotbalisté Zbrojovky zdolali na domácím hřišti 2:1 České Budějovice, které do té doby neztratily ani bod.

Věznice má víc místa pro duševně nemocné zločince. Na stavbě se sami podíleli

Brno /VIDEO/ – Muž, který se neustále snaží vytopit si celu, nebo člověk, který už v léčebnách zabil dva spolubydlící. Nejtěžší vrazi a násilníci, jež k činu přiměla psychická nemoc, žijí v detenčním ústavu brněnské Vazební věznice. Od pátku tam pro ně díky rekonstrukci mají o patnáct míst víc.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT