Před dvěma týdny se jako jediný Moravan zúčastnil s národní kuchařskou reprezentací světového šampionátu v americkém Chicagu. Český tým si i díky němu z Ameriky přivezl dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. „Celkově jsme skončili sedmí z dvanácti, což je obrovský úspěch. Porazili jsme třeba Italy nebo Turky,“ říká pyšně jednatřicetiletý Brňan.

Vrcholem soutěže bylo menu o třech porcích, kterého musel připravit každý tým za čtyři hodiny osmdesát porcí. „Porotci si pak vybrali náhodných šest porcí k degustaci. Hodnotila se nejen chuť, ale i vzhled či nutriční hodnota,“ vypočítává Husák. Každý tým si musel vystačit se surovinami, které jsou v jeho zemi domácí. „Museli jsme proto oželet třeba mořské plody, ale i tak jsme měli na výběr ze spousty výborných surovin,“ podotýká kuchař z Brna.

Jedním z chodů, pro který se čeští reprezentanti rozhodli, tak například byl telecí hřbet v sušené šunce na orestované zelenině, hráškové zrno v bramborovém purée, fenyklovo-cibulový koláček s liškami na telecím konfitu a smetanová fenyklová omáčka. Za teplé menu získali muži v bílých čepicích bronz, jejich studenou kuchyni ocenila porota dvěma stříbry.

Husák byl v jedenáctičlenném týmu jediným zástupcem Moravy. Podle něj to však není tím, že by v místních restauracích a hotelích vařili špatní kuchaři. „Také se tady najdou výborní. Znám hodně mladých a šikovných, kteří mají zájem o gastronomii. Bohužel se ale moc nezúčastňují soutěží, takže o nich manažer reprezentace neví,“ myslí si. Na oslavu chicagského úspěchu si ještě čas nenašel.

„Hned jak jsem přijel, tak jsem nastoupil na prezidenty. Později se ale snad čas najde,“ směje se brněnský kulinářský mistr.