V kuchyni se pohybuje už sedmnáct let. „Vaření mě vždycky bavilo. Hned po vyučení se mi naštěstí podařilo uchytit se v dobrých restauracích. Částečně i díky tomu jsem uspěl a dostal se do národního týmu," vzpomíná čtyřiatřicetiletý kuchař.

Olympijského klání se letos zúčastní už popáté. Poprvé to bylo ještě v juniorské kategorii. „Nabral jsem díky tomu hodně zkušeností. Výhodou je, že vidíte i jiné kuchaře a můžete se inspirovat třeba jejich technikami nebo recepty," vyjmenovává.

Na čtvrteční degustaci lidé ochutnají například grilovaného candáta s račí espumou nebo rakytníkovou zmrzlinu. Jestli se ale zrovna tyto pokrmy objeví v říjnu na olympijském menu, ještě není jisté. „Pořád ho ještě řešíme a hledáme nejvhodnější varianty. Právě degustační večery jako je ten dnešní, nám v tom mohou pomoct. Názor lidí je pro nás hodně důležitý," poznamenává držitel titulu Kuchaře roku 2008.

Na olympiádě v německém Erfurtu bude český tým soutěžit s dalšími čtyřiatřiceti soupeři. Na klání se proto připravuje nejméně rok. „Kromě jídla musíme řešit spoustu detailů, jako je třeba vzhled talířů. Záleží i na maličkostech. Porotci totiž hledí hlavně na chyby, ne třeba na originální zpracování. Menu na sebe musí ve všech ohledech navazovat," vysvětluje Horký.

Na poslední olympiádě skončil český tým na čtrnáctém místě. I takové umístění však v mezinárodní konkurenci považují jeho členové za velký úspěch.