VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři z Brna pečou martinskou husu přes noc

Brno – Brňané, kterým se nebude chtít stát u sporáků, si zajdou na oběd do restaurace. V mnoha podnicích jim už o víkendu naservírují svatomartinskou­ husu.

7.11.2014
SDÍLEJ:

Začaly Svatomartinské hody.Foto: DENÍK/Attila Racek

Husí speciality od pátku seženou i na náměstí Svobody, kde začaly Svatomartinské hody. „V šedesáti stáncích si lidé koupí regionální potraviny, mladá vína a řemeslné výrobky," uvedla mluvčí Svatomartinských hodů Kateřina Martykánová.

Do hodů se například brněnská restaurace Na Piavě zapojuje už čtvrtým rokem. Husu kolem svátku svatého Martina ale podává už osm let a zájem lidí stále roste. „Na rozdíl od některých jiných podniků servírujeme celé husí čtvrtky a nejen stehna," popsal majitel restaurace Vladimír Bartoš. Letos objednal přes 250 porcí. Hosté ochutnají husu pečenou přes noc ve vlastním sádle.

Maso bere z maďarských farem. „Za ta léta se tamní chovatelé vypracovali a jejich husy jsou kvalitnější než české. Mají vláčnější a chutnější maso," popsal Bartoš.

Na mastnou pochoutku chodí muži i ženy. „Pro spoustu návštěvníků je to malá společenská událost a návrat ke tradicím," poznamenal Bartoš.

Velký zájem potvrzuje i majitel brněnské restaurace Mazaný anděl Roman Horák. „Svatomartinské menu začínáme prodávat v úterý a zatím máme sedmdesát rezervací. Na další dny je to od dvaceti do čtyřiceti objednávek," popsal Horák a dodal, že rezervací stále přibývá. Jeho kuchaři budou připravovat 250 stehen, osmdesát prsou a patnáct celých hus.

Hosté si můžou objednat i celou pětikilovou husu, kterou dostanou se zelím a knedlíky naservírovanou v mísách. „Někdy husu sní i dva velcí jedlíci, ale obvykle vystačí pro sedmičlennou skupinu," popsal restauratér.

Napilno mají kuchaři i v restauraci Boulevard v Brně. Letos objednali tři sta kusů husích stehen což je o třetinu víc než loni. „Maso bereme z certifikovaných maďarských bio chovů. České chovy v této kvalitě nejsou dostatečně velké," zdůvodnil tamní šéfkuchař Jaroslav Kolbasovský.

Některé restaurace nabízejí husu už od soboty, další od úterý. Speciální pokrmy lidé obvykle seženou až do příští neděle. Cena za několikachodové svatomartinské menu se průměrně pohybuje od tří set do čtyř set korun.

Brňané, kteří si chtějí tradiční pokrm připravit doma, seženou husy v řeznictví. Například v Moravském mase na Zelném trhu v Brně objednali 150 kilo hus z Vysočiny, padesát kilo stehen a dvacet kilo jater. „Objednávky jsme začali přijímat před měsícem. O maso je velký zájem, všechny husy už jsou zamluvené a k dispozici máme nyní jen stehna a játra," sdělila vedoucí pobočky Jana Glozarová. Cena za kilo husy se pohybuje kolem 240 korun.

Tradiční jídlo každoročně připravuje i Dana Výpustková. „Letos jsem ale husu nestihla objednat. Pokud ji neseženu, nejspíš s rodinou zajdeme do restaurace. Je to přece tradice," poznamenala Výpustková.

K huse se hodí Svatomartinské víno. Díky vysokému obsahu kyselin se po ní tělo dobře tráví mastný pokrm. Letošní ročník lidé ochutnají poprvé v úterý na svátek svatého Martina. První láhev otevře v jedenáct hodin dopoledne herec Martin Kraus, který na náměstí Svobody přijede z Petrova na bílém koni.

Podle legendy byl svatý Martin římský voják, který žil ve čtvrtém století. Na cestě potkal žebráka, který se třásl zimou a daroval mu polovinu svého pláště.

Další pověst vypráví, že když zemřel biskup v francouzském městě Tours, věřící chtěli, aby se úřadu ujal právě Martin, který se už proslavil několika zázraky. Ten chtěl ale dál žít skromně jako poustevník, a proto se jim pokusil schovat v hejnu hus. Ty ho svým kejháním prozradily a od té doby jsou spojeny se světcovým svátkem.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ
LENKA VOTŘELOVÁ

Autor: Redakce

7.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

DEBUT V PRVNÍ LIZE. Útočník Martin Zikl (v červeném) odehrál třicet minut v domácím utkání s Teplicemi.

Necítí tlak. Také proto kouč Pivarník zařazuje do sestavy teenagery

Hlavní budova brněnského vlakového nádraží.

Brno autem bojuje proti omezením u hlavního nádraží. Letáky s připomínkami

Předprodej vstupenek na MotoGP začíná v pátek. O týden dříve než loni

Brno – Fanoušci motoristického sportu si od pátečního poledne mohou koupit vstupenky na Grand Prix České republiky 2018. Závod se pojede na Masarykově okruhu na začátku srpna. Zájemci si lístky pořídí za výhodné vánoční ceny. Prodej začal o týden dříve než loni.

AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO

Ve Skalici srazil vlak chodce. Doprava na železnici stojí

Skalice nad Svitavou – Mrtvý člověk, zablokovaný provoz na trati. Na přejezdu ve Skalici nad Svitavou srazila vlaková souprava expresu Regiojet ve čtvrtek o půl desáté dopoledne chodce. Na místě zemřel. „Příčiny tragické nehody vyšetřujeme, v tuto chvíli nemám více informací,“ sdělil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Venkovní kluziště s otvíračkou otálejí. Zatím se v Brně bruslí jen u Olympie

Brno - Zabruslit si pod širým nebem? Moc možností Brňané zatím nemají. Před několika dny se jim otevřelo kluziště u modřického nákupního centra Olympia. V neděli se k němu přidá i umělá plocha na Lesné. Jedná se o jediná dvě místa, kde si lidé do začátku prosince tento sport užijí.  

V Brně jsem teď nebyl potřebný, ale rád se vrátím, říká Němec

Mladá Boleslav, Brno /ROZHOVOR/ – Už jednou chtěla Kometa hokejistu Vojtěcha Němce podle jeho slov vyměnit, před necelými dvěma lety poslat do Třince. Pak přišla mistrovská sezona, v níž hlavně v play-off Němec exceloval. V letošním ročníku však už změna nastala.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT