V hotelovém restaurantu si host může připadat jako na nějakém panském sídle. Starožitné židle, zažloutlé obrazy, kachlová kamna a komorní atmosféra sice chutě samy o sobě neprobouzejí, ale mistrovství kuchaře z Royal Riccu by si neměli nechat ujít hlavně lidé s až abnormálně vyvinutými chuťovými pohárky. Nejen o tom se při své návštěvě přesvědčil testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s šéfkuchařem restaurantu Boulevard Ivem Ševčíkem. Kuchařem, který je zároveň členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Než se člověk stačí posadit, už má před sebou otevřený jídelní list. „Jídelníček je přesně takový, jaký by měl být. Od každého druhu pokrmu čtyři nabídky. Host se rychle zorientuje a může si objednat,“ říká Ševčík. Ceny jídel jsou poněkud vyšší, ale to by mohl návštěvník restaurantu předpokládat. Royal Ricc je čtyřhvězdičkový hotel a za kvalitu se platí.

Rychle na stůl

Po krátkém listování jídelníčkem si testovací tým objedná a podívá se ze zvyku na hodinky. Zajímá ho totiž, jak dlouho potrvá příprava jídla, když je restaurant úplně prázdný. Předkrm v podobě vydlabaného rajčete naplněného masovou pěnou je však na stole hned poté, co servírka přinese pití.

Stejně rychle servíruje i hlavní jídlo. Jeho příprava trvala čtyřiadvacet minut. Prvním pokrmem jsou kachní prsíčka se třemi druhy pepře.

„Esteticky je jídlo moc hezké. Ničeho není na vyhřátém talíři ani málo, ani moc,“ shrnuje Ševčík první dojem a bere do rukou příbor.

S chutí je spokojen. „Přál jsem si maso krvavé, což mi kuchař splnil. Prso je prohřáté, plné šťávy a není tuhé,“ libuje si. Také na oblohu pěje ódy. „Místo brambor nebo hranolků jsem si objednal špenát se smetanou. Zelenina je čerstvá, dostatečně prokrájená a jemné chuti,“ hodnotí Ševčík.

Málo příloh

K nabídce příloh má snad jedinou výtku. A sice tu, že má host hodně omezený výběr. K jídlu si totiž může objednat pouze hranolky nebo vařené brambory či smetanový špenát.

Dalším testovaným pokrmem je vepřová panenka plněná rokfórem. Speciální sýr s ušlechtilou modrou plísní dodává jídlu silnou chuť. „Kuchař z Riccu k panence s rokfórem připravil na pánvi pár bobulí červených hroznů. Ty se k takovému sýru výtečně hodí. Stejně jako například ořechy,“ tvrdí Ševčík.

Okolo plněného masa politého jemnou brusinkovou omáčkou naskládal kuchař z Riccu drobné vařené brambory. V jídelníčku mají jméno Zámecké. Porci ještě překrývají dvě snítky pažitky. Nechybí ani vykrajovaná zelenina, která jídlo už jen dozdobí.

Celkové hodnocení restaurantu v hotelu Royal Ricc je velmi vysoké. Ostatně testovací tým ani nečekal, že by to mělo být jiné. „Ceny plně odpovídají kvalitě nabízených pokrmů zážitkové kuchyně. Porce jsou navíc skoro všechny dvousetgramové,“ shrnuje Ševčík. Brněnský Ricc si tak gurmáni mohou směle přidat do svých zápisníčků.