Seznam navrhovaných památek vytvořil Jihomoravský kraj spolu s pracovníky Národního památkového ústavu v Brně. „Osvědčilo se nám, že objekty, které se honosí titulem národní památka, více navštěvují turisté. Také je možné, že na jejich opravu půjdou přednostně peníze. A koneckonců jejich ochrana je přísnější než pouze u kulturních památek,“ sdělil Jan Letocha z Jihomoravského kraje.

Jedním z jihomoravských skvostů na seznamu je i gotická Pieta. „Jsme rádi, že Pietu zařadili do seznamu. Jedná se o velmi cenné umělecké dílo. Proto jsme rádi, že se takto více dostane do povědomí lidí,“ sdělil otec Petr Vrbacký z kostela svatého Tomáše v Brně.

Na druhou stranu ale případné prohlášení za národní památku s sebou přináší i určitá omezení, jako je větší důraz na zabezpečení Piety i zvláštní režim při zacházení s ní. Také dozor nad jejich ochranou nebude mít jako doposud pobočka Národního památkového ústavu v Brně, ale jeho ústřední pracoviště v Praze.

Seznam nyní poputuje na ministerstvo kultury, které návrhy posoudí a následně jej předloží ke schválení vládě. Je ovšem možné, že ministerstvo kultury si ze seznamu nevybere ani jedno z navrhovaných uměleckých děl.

„Máme zájem, aby mezi národními kulturními památkami bylo například více barokních kostelů než doposud či i stavby lidové architektury. A ne jen středověké kostely,“ vysvětlila Petra Ulbrichová z ministerstva kultury. Ministerstvo dokonce uvažuje o tom, že pro starší památky učiní stop stav. Proto je šance románských a gotických památek menší než u jejich mladších souputníků. Doposud výběr národních kulturních památek neměl nějaká pevná kritéria.

To ostatně kritizují i brněnští památkáři. „K prohlášení objektů za národní kulturní památku máme rezervovaný vztah. Nelíbí se nám, že není jasně určeno, podle čeho ministerstvo kultury dané památky vybírá. Také neexistují žádná pevná pravidla, podle kterých by se na ně dávaly přednostně peníze,“ sdělil Zdeněk Vácha z Národního památkové ústavu v Brně.

Do konce roku by měla vláda určit, která z devíti navrhovaných uměleckých děl rozšíří dosavadních dvě stě pět národních kulturních památek v České republice či ne.