Do Brna pojedou řidiči Kuřimí po Blanenské a Legionářské ulici až k napojení na Tyršovu. Ve směru od Brna budou muset projet staveništěm. „S řešením sice nesouhlasíme, ale víme, že rozumnější varianta ne-existuje. Úsek se jinak objet nedá," uvedl starosta Drago Sukalovský.

Kraj hodlá obyvatelům města pomoct. Možností využít k cestě do Brna místo auta vlak. Z Tišnova a Kuřimi bude po dobu uzavírky jezdit ráno na nádraží v brněnském Králově Poli každou čtvrthodinu.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Na hlavní nádraží lidé nedojedou. „Kvůli rekonstrukci tamních nástupišť nyní vlaky do centra nejezdí. Spojů u královopolského nádraží je však dost, víc cestujících zvládnou. Jezdit bude i posilová tramvajová linka p6," uvedl Jiří Horský. Je ředitel společnosti Kordis, která koordinuje dopravu v Jihomoravském kraji.

Posílení vlaků ocenil student Jiří Hlavásek. „Původně jsem se uzavírky bál, ale raději pojedu na pár posledních zkoušek vlakem. Alespoň se nebudu bát, že testy nestihnu," řekl student.

DO DESÍTI VEČER

Kuřimský odbor dopravy chce řidičům průjezd městem co nejvíc usnadnit. „Semafory budou v jiném režimu, abychom vše zrychlili, na některé křižovatky dohlédnou policisté. Plánujeme i speciální autobusy. Většinu problémů budeme muset řešit, až uzavírka začne. Zatím se nedá moc předvídat, co se stane," poznamenal vedoucí odboru dopravy kuřimské radnice Jiří Kovář.

Obyvatelé budou muset uzavírku přetrpět, ale chtějí, aby netrvala déle. „Doufám, že když budeme stát v kolonách, aspoň uvidíme čilý pracovní ruch," napsal na facebooku Michal Kunický z Kuřimi-Podlesí.

Rychlých oprav přes noc, jak je zvykem v zahraničí, se Kunický nedočká. Pracovní doba dělníků je ale pro tyto opravy prodloužená do desíti hodin večer.

MONIKA KRYLOVÁ