"Být kvestorem a zároveň lídrem krajské kandidátky není podle mého názoru možné skloubit a stoprocentně se věnovat ať jedné či druhé pozici, a proto jsem se rozhodl požádat pana rektora o uvolnění z funkce od začátku dubna," řekl Vitula. Na pozici kvestora působil od září 2011.

Vitula je známý svou kritikou ministerstva školství za špatné čerpání peněz z eurofondů, souvislost se svou rezignací však v tomto směru popřel. "Kandidátka byla potvrzená před deseti dny, takže to na sebe fakticky navazuje. S panem rektorem jsem začal jednat hned druhý den," řekl Vitula, který v minulosti působil na ministerstvu školství v pozici vrchního ředitele pro strukturální fondy EU.

Podle rektora univerzity Mikuláše Beka se nyní vedení univerzity musí sejít a poradit o nejlepším řešení vzniklé situace. "Ta pozice je významná a její obsazení je vážnou věcí. Existuje několik variant postupů, je také možné někoho dočasně pověřit výkonem funkce, než vypíšeme výběrové řízení," řekl ČTK Bek. Kvestor je přímo podřízený rektorovi, který ho jmenuje i odvolává. Řídí hospodaření a vnitřní správu veřejné vysoké školy.

Jan Vitula stál kromě svého působení na ministerstvu školství u zrodu Jihomoravského inovačního centra a podílel se na projektech na podporu vědy a výzkumu. Nyní se chce ucházet o pozici hejtmana Jihomoravského kraje za TOP 09.