Pomoc přitom očekávali od dobrovolníků. „Oslovili jsme kvůli zprostředkování různé organizace, ale jakmile potencionální zájemci zjistili naši situaci, nechtěli nastupovat. Vysvětlovali to třeba obavami z nakažení vlastních starších příbuzných. Nakonec k nám tedy takto nenastoupil prakticky nikdo,“ pokračoval Nováček.

Nalezení někoho, kdo se o důchodce postará, bývá v mnohých domovech v kraji komplikované. „Tento problém v nich řešili už před vypuknutím koronavirové krize. Její dopady ho jen zesílily,“ potvrdil mluvčí kraje Michal Cagala.

Židenické důchodce naočkovali ve čtvrtek vakcínou Pfizer/BioNTech ve Vojenské nemocnici.
Skromná první várka: praktici na jižní Moravě dostanou deset vakcín na týden

Krize domovů

* Personální nouzi řešili provozovatelé sociálních služeb v kraji už před pandemií koronaviru.

* Od ledna si pečovatelky a pečovatelé přilepšili na platu o deset procent.

* Šíření covidu však paralyzuje provoz celých oddělení.

Každá neschopenka však pro domov stále znamená přitížení. Ve Vyškově se kvůli tomu koncem roku o péči obávali. „Velké množství našich lidí, kteří přímo pečují o klienty, skončilo v pracovní neschopnosti nebo karanténě. To znemožňovalo nahrazení služby z vlastních zdrojů postiženého oddělení,“ popisovala situaci vyškovská sociální pracovnice Marcela Preisová.

S dobrovolníky a brigádníky tam ale měla v nouzi dobré zkušenosti. „Významně nám pomohli pracovníci tehdy uzavřených školních jídelen. V nejhorší krizi se zapojili také studenti, které nám poslal Jihomoravský kraj,“ doplnila Preisová.

Břeclavští lákali zájemce mnoha způsoby. „Sponzorovali jsme třeba výzvu na facebooku a oslovili učitele s nezbytnou kvalifikací z uzavřených zdravotních škol. Zapojili jsme i břeclavské knihovnice, které obvolávaly poskytovatele zdravotních služeb,“ vzpomínal ředitel břeclavského domova David Malinkovič.

Dobrovolníky v kraji organizuje například portál chcipomoct.cz. „Na jihu Moravy pomáháme v Hvězdlicích na Vyškovsku a v dalších sedmi obdobných zařízeních v těžké situaci. Někdy přitom dostaneme požadavek například o víkendu s tím, že hned v pondělí je potřeba patnáct dobrovolníků na místě, které je navíc těžko dopravně dostupné. Z tohoto důvodu potřebujeme velkou databázi,“ sdělila za portál Kateřina Dolejšová.

Speciální kurz

V Brně pro ně pro registrované zájemce připravují každý týden speciální kurz. Cílem kurzu je, aby se zájemce naučil, a hlavně prakticky si vyzkoušel základní dovednosti k realizaci dobrovolnické činnosti ve zdravotnických a sociálních službách. „Ten je rozdělený do jedenácti pečlivě vybraných obsahových bloků, ve kterých postupně nabírají znalosti o základních informacích o onemocnění Covid-19 včetně příznaků, prevence a základních režimových opatření. Seznámí se se základními pojmy a legislativním rámcem práva pacientů,“ popisovala náplň kurzu Dolejšová.

Nová léčba rakoviny zachránila Petru Ryzému život.
Hajný se loučil se životem, brněnští lékaři ho zachránili novou léčbou rakoviny

Klíčový je však praktický nácvik. Naučí se v něm základy komunikace s pacientem se specifickými potřebami, používání osobních ochranných prostředků nebo manipulaci s lůžkem. „Zvládnou i poskytnutí základní hygienické péče o klienta jako umývání, převlékání nebo přebalování. Samozřejmostí je manipulace s infekčním materiálem, zvládnutí základů dekontaminace a příprava dezinfekce pomůcek. Využijí dále znalosti o podávání stravy, základech obvazových technik a kompresivní terapie včetně rozpoznání akutních stavů a nežádoucích příhod,“ vyjmenovala zástupkyně serveru chcipomoct.cz.

Účastníci praktických nácviků pracují pod dohledem odborných lektorů. V Brně pro ně upravili jednací místnost na nemocniční pokoj se třemi reálnými lůžky a příslušenstvím včetně figurín pro trénink. O jeho absolventy je podle koordinátorů pomoci stále velký zájem.