Nedostatek lékařů a konec výjimky, která jim umožňovala sloužit přes osm set hodin přesčasů ročně, komplikují brněnským nemocnicím práci. Úrazovka varuje, že možná v budoucnu kvůli tomu omezí péči.

V současné době mohou lékaři odsloužit už jen 416 hodin přesčasů. „I za to jsme rádi, přesto je situace dlouhodobě neudržitelná. Řešíme, jak zorganizovat služby. Hrozí ale, že nebudeme schopní poskytovat všechny služby ve stejném rozsahu jako dosud," upozornil ředitel brněnské Úrazové nemocnice Karel Doležal.

Poznamenal, že problematickou situaci nyní řeší hlavně dohodou s lékaři odjinud, kteří chodí do nemocnice vypomáhat. „Rád bych vzal víc doktorů, ale je těžké nějaké sehnat. Vzhledem k zaměření nemocnice potřebuji hlavně chirurgy. Ze školy jich vychází málo. Mladí lékaři navíc často raději utečou do ciziny za lepšími podmínkami," připomněl Doležal.

Podle informací České lékařské komory loni z víc než tisícovky absolventů medicíny jich do zahraničí odešla zhruba pětina. A to především do Německa a Rakouska. „Zejména v Německu je stálý nedostatek zdravotníků a hlad po kvalifikované pracovní síle. Navíc tam mají peníze na to ji adekvátně ohodnotit," poznamenal vedoucí projektu Kariéra za humny Tomáš Menšík, který zprostředkovává zaměstnání v cizině pro český zdravotnický personál. Častým důvodem odchodů je i snazší dostupnost dalšího odborného vzdělávání.

Brněnské nemocnice si tak své lékaře snaží udržet. „Ale ne všichni mohou sloužit tolik přesčasů, kolik je potřeba. Například žena lékařka má často rodinné povinnosti. Jiní si ale přesčasy berou rádi, protože si díky tomu víc vydělají," vysvětlil Doležal.

To potvrdil jeden z lékařů pracujících ve Fakultní nemocnici Brno, který si nepřál zveřejnit jméno. „Mladí jsou za peníze navíc vděční, protože nástupní platy jsou mizerné. Přesto bychom tolik práce navíc mít neměli. Unavený lékař je nebezpečný. Je jen otázka času, kdy se něco stane," řekl. Souhlasí s ním i brněnský psychoterapeut Aleš Aujezký. „Když jsou unavení, snižuje to kvalitu jejich výkonu," potvrdil.

Fakultní nemocnici Brno konec výjimky tak velké problémy jako úrazovce nezpůsobil. Z asi osmi set padesáti lékařů se příliš mnoho hodin odsloužených nad směrnici týkalo jen jednotlivců. „Ti, kteří měli víc přesčasů, než mohou od Nového roku mít, už je neslouží. Tyto hodiny jsme rozdělili mezi ostatní," vysvětlila mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

V Nemocnici Milosrdných bratří se na změny připravovali několik let. „Proto se od ledna nic nezměnilo. Na odděleních pracuje asi osmdesát lékařů. Přesčasy sloužit musejí, ale do požadovaného limitu se vejdeme," řekl ředitel nemocnice Josef Drbal.

I Doležal z Úrazové nemocnice se na změny připravoval předem. „Snažil jsem se alespoň udržet stávající lékaře. Ale myslím, že problém s přesčasy některé nemocnice samy nevyřeší. Snad se toho ujme nový ministr zdravotnictví. Bylo by potřeba vytvořit motivační program pro mladé lékaře," tvrdí Doležal.

Ministerstvo ale tvrdí, že nemocnice by se s problémem měly vyrovnat samy. „Nicméně v součinnosti s ministerstvem práce předložíme vládě návrh na novelu zákoníku práce, kde by výjimka byla opět zavedena. Platila by do konce roku 2015," připustila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.