Ještě předtím jej ale dopravní podnik právě pro tramvaje uzavře. Výluku plánuje na celý víkend. „ Protože opravy Milady Horákové začaly už v březnu. Museli jsme posunout plánované jarní opravy kolejí v Cejlu. Během výluky tam bude velký nápor, místo tří tramvajových linek jich pojede šest. Při takovém vytížení bychom patnáct měsíců opravovat nemohli," upozornila mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Opravy jsou přitom podle ní nutné. „Je to potřebná údržba šestatřiceti metrů. Stát bude půl milionu korun," doplnila Hailichová.

Tramvaje linek 2 a 4 pojedou o víkendu odklonem přes Milady Horákové. Na trase mezi Jugoslávskou a Malinovského náměstím je nahradí autobusová linka X. Linka 11 o víkendu nejezdí. Výluka se drobně dotkne také autobusů N94, N97 a N99. „Zastávku Malinovského náměstí pro ně přeložíme do Divadelní ulice," poznamenala Hailichová.

Infografika Milady Horákové

Nejen tramvají ale má být od příštího týdne v Cejlu dvojnásobek. Zvýšený dohled slibují také brněnští strážníci. „Po uzavření Milady Horákové bude naše největší starost zajistit, aby byl čistý Cejl a neparkovala v něm auta. Povedou tudy totiž nejen objížďky v hromadné dopravě, ale pojedou tudy také auta ve směru na Olomouc," uvedl mluvčí městské policie Michal Simandl.

Právě omezení parkování se v okolí Milady Horákové lidé dost obávají. „Na ulici parkuje vždy určitě více, než dvacet aut. A to není úplně málo. Dojíždím sem do práce z venkova a parkování pro mne často znamená čtvrthodinové ježdění po okolí a hledání, kde se zrovna uvolnilo jedno místo. Okolí navíc zaplaví nejen auta z ulice, ale také ta, která normálně parkují ve dvorech, kam se nedostanou," bojí se Michal Spurný.

Zátěž byla už včera znát v sousední třídě Kapitána Jaroše. Auta tam proti předpisům parkovala v křižovatkách, na chodnících i v části silnice se zákazem stání.

Podle vedoucího brněnského odboru dopravy Vladimíra Bielka ztracená parkovací místa magistrát nikde ani provizorně nahrazovat nebude. „Takhle blízko centra to není možné," zdůraznil Bielko.

Další informace o rekonstrukci ulice Milady Horákové a výlukách městské hromadné dopravy sledujte na www.brnensky.denik.cz

Dodal přitom, že kdo může, měl by se do blízkosti svého pracoviště dopravovat hromadnou dopravou. Výlukové jízdní řády zveřejní město dnes.

Přesto má i pozitivní zprávu. „Stavební firmy se zavázaly, že pokud to bude možné zabezpečí příjezd pro zásobování a pro ty, kteří parkují v průjezdech. Samozřejmě k tomu budou potřebovat povolení. A nebude možné umožnit příjezd v době, kdy bude před domem příkop," řekl Bielko.

V ulici se značky se zákazem zastavení objevily už na konci minulého týdne. Podle dodatkové tabulky nařízení platí od úterý. Řidiči to ale moc nerespektovali. Během úterý byla ulice aut plná. Včera pak na ní zůstalo několik odstavených aut a navíc tam bez povolení alespoň na několik minut zastavovali i někteří ostatní řidiči.

Městskou policii to ale nezajímá. „Na Miladě Horákové a v okolí jsme špatné parkování nezaznamenali. Nezaměřujeme se na ni. Zatím nemáme rozhodnutí úřadu o uzavírce. Řešit to začneme, až budeme mít papír v ruce. Zatím se věnujeme aktuálním věcem jako jsou třeba fotbalové zápasy," sdělil mluvčí městské policie Simandl.

Podle vedoucího dopravního odboru Bielka to ale je nesmysl. „Žádný papír dostávat nemusejí. V ulici je místní přechodná úprava dopravy a strážníci se jí podle zákona musejí řídit," prohlásil.