Devětatřicet statných lip ještě v úterý stálo ve Slepé ulici nedaleko brněnské Dětské nemocnice a nabízelo každodenní stín. O den později ale jedenáct z nich padlo k zemi. Na žádost tělovýchovné organizace Sokol Brno II. je pokáceli dělníci. Spolu s investorem tam totiž na svém pozemku plánuje postavit bytový dům, podzemní garáže a dvě nová hřiště.

Zásah do okolí se nelíbí některým lidem z blízkých domů. „Je mi osmapadesát let a celý život se na ty lípy dívám. Když jsem viděla, jak je kácí motorovou pilou, byla jsem v šoku. Absolutně s tím nesouhlasím, díky nim je tady pěkné prostředí," postěžovala si obyvatelka, která si nepřála zveřejnit jméno.

kácení stromů
- pokud vlastník získá stavební povolení, úředníci nezbytné kácení stromů pro umožnění stavby povolují standardně
- stavební povolení je podmíněné požadavkem, že za vykácené stromy musí žadatel vysadit nové dřeviny s důrazem na to, aby vyrostly v místě kácení nebo v nejbližším možném okolí
- u stromů se zvláštní ochranou, například památných, žádat o kácení nelze; nejprve je nutné zrušit jeho ochranu

Starosta Sokola Luděk Fiala tvrdí, že organizace má všechna povolení ke stavbě i kácení v pořádku. „Lípy nám navíc neustále dělají problémy. Jde sice o krásný národní strom, ale údržba ročně stojí desítky tisíc korun. Listí nám ucpává okapy i kanalizaci, odvoz také něco stojí. Navíc hrozí nebezpečí, že na někoho spadne těžká větev," podotkl Fiala.

Přes šest desítek let staré stromy dělníci vykáceli kolem sportoviště, na kterém investor Ficarolo plánuje postavit bytový dům a podzemní garáže, na nichž vzniknou dvě nová hřiště. „Jedno bude multifunkční a druhé velké pro děti. Nová sportoviště jsou pro nás primární. Zároveň přesuneme do Slepé ulici hlavní vchod do areálu, který je nyní z Francouzské. Doufáme, že se nám díky lepší dopravní dostupnosti zvýší návštěvnost," doplnil Fiala.

Podrobnosti o bytovém domě a podzemních garážích společnost Ficarolo odmítla sdělit s tím, že jediná oprávněná osoba k poskytování informací je na dovolené.

Skácení jedenácti lip povolil referent odboru životního prostředí městské části Brno-sever Dan Nespěšný. „V místě je plánovaná stavba, která má všechna povolení. Na základě toho stavebního jsem dovolil i kácení. Jde o stromy, které rostou v místě stavby a přímo jí překáží. Za ně musí Sokol po konci prací vysadit náhradní v nejbližším okolí," vysvětlil.

Podle něj v podobných případech, kdy je pro investici se stavebním povolením stromy nezbytné odstranit, s kácením běžně souhlasí. „Nesmí mít ale zvláštní ochranu," dodal Nespěšný.

Úpravou okolí se zabýval také starosta městské části Brno-sever Martin Maleček. „Jde o soukromý pozemek, ale ověřoval jsem si, že všechno udělali podle zákonů a pravidel," prohlásil Maleček.

Podobný případ kácení starých lip může ve stejné městské části postihnout i Krkoškovu ulici, kde je třeba vyměnit starý vodovodní řád. Lidé řeší, jestli se vzácných stromů mají vzdát. Jde totiž o Alej roku 2015. „Plánujeme vyměnit přípojky obyvatelům tamních domů. Pokud k tomu nesvolí, případné havárie si musí zaplatit sami. Jestli se ale dělníci do potrubí pustí, je nemožné, aby tam stromy zůstaly," vysvětlil Maleček.

Část lidí z ulice se obrátila na brněnský magistrát, aby úředníci prověřili nabízené varianty řešení. „Až k nim zaujmou stanovisko, naše městská část se na jeho základě rozhodne, co dál. Podle mě by si lidé měli uspořádat anketu, ve které rozhodnou, co chtějí," prohlásil Maleček.

VERONIKA PAPOUŠKOVÁ