„Strážníci z centrální služebny i pořádkové jednotky dohlédnou na klid také v noci. Neméně důležitou roli zastanou operátoři u kamer. Mají díky nim nepřetržitý přehled o dění na všech čtyřech náměstích včetně Moravského, jemuž se v době trhů primárně věnují policisté,“ informovala v pátek mluvčí brněnských strážníků Markéta Skřivánková.

Kontroly mají především preventivní charakter. „Pokud by ale přece jen nastala nějaká nepříjemná situace, strážníci ji lidem pomohou ihned řešit,“ oznámil vedoucí revíru Střed Radek Hála.

Příprava stánkařů na adventní trhy v Brně. Zvlášť někteří řemeslní výrobci letos zvažovali, zda se jim předvánoční prodeje v centru kvůli obecně vyšším nákladům vůbec vyplatí.
Vrcholí přípravy na start vánočních trhů v Brně: dvě stovky stánků i nový likér

Po celou dobu trhů se řidiči připraví na omezení, která ovlivní i jedince s oprávněním pro vjezd do historického centra. Upozorní je přenosné dopravní značky zákaz vjezdu a na jejich dodržování dohlédnou strážníci z dopravní jednotky. „Denně tudy projde velké množství lidí. Často jde o skupinky, které jsou v družném hovoru a příliš se nesoustředí na to, co se kolem nich děje. Bezpečí chodců je pro nás velmi důležité, proto řidiči, kteří by značení nerespektovali nebo porušovali dopravní předpisy, musí počítat s postihem,“ vysvětlil vedoucí dopravní jednotky Emil Zdražil.

Desítky hlídek městské policie se zaměří také na okolí nákupních center a hojně navštěvovaných míst. „Nebudou chybět ani u rozsvěcení vánočních stromů v jednotlivých městských částech,“ dodala Skřivánková.