Omámená vůní zelňačky směřuji hlouběji dovnitř. U pódia verbuje několik mužů za doprovodu cimbálové muziky Ponava. Má pozornost se však upíná jinam. Přímo před mýma očima se tyčí desítky sklenic s kysaným zelím. „Tentokrát se nám sešlo 104 vzorků. Mnohé jsou i z odlehlejších částí republiky. Zástupce tady má Dvůr Králové nad Labem, Mladá Boleslav či Plzeň,“ ukazuje směrem k omniovkám Miroslav Lukeš, jeden z pořadatelů již sedmnáctého ročníku koštu kysaného zelí.

Dvanáctičlenná porota tedy má co dělat. „Ochutnala jsem asi třicet vzorků. Některé mě mile překvapily, jiné zklamaly,“ usmívá se porotkyně Jarmila Zpěváková. První místo za nejchutnější kysané zelí nakonec putuje k Milanu Bartošovi do Dvora Králové nad Labem.

U pódia se shlukují lidé. Pět borců usedá ke stolům, aby se utkalo v oblíbeném pojídání knedlíků se zelím a uzeným na rychlost. V rekordním čase lehce nad dvě minuty obhajuje loňské prvenství Jaroslav Němec. „Knedlíky byly hodně horké, ale moc dobré. Nechcete taky ochutnat?“ ptá se Němec.

Neodolám. Schovávám foťák a běžím si pro polévku, zelí a pro pečené záviny.