Tato houba roste hlavně v dubových lesích, objevuje se ale i pod jinými listnatými stromy. Pro svůj růst potřebuje vápenitou půdu. „Takové podmínky v Botanické zahradě v Kotlářské ulici má. Nicméně je záhadou, jak se spóry vzácné houby dostaly pod zem v centru Brna a osídlily kořenový systém buku. Možná s osivem získaným z nějaké středomořské nebo francouzské botanické zahrady," přiblížila pracovnice botanické zahrady Hana Ondrušková.

Po vykopání putovaly lanýže pod mikroskop. S jeho pomocí je určil přírodovědec Daniel Dvořák z Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. „Vzorky této vzácné houby obohatí tamní sbírky," sdělila Ondrušková.

V gastronomii jsou lanýže kvůli své chuti i aromatu natolik ceněné, že se jim říká diamanty v kuchyni. Jedná se o jednu z nejdražších surovin k přípravě pokrmů.

V České republice se lanýže ve volné přírodě nesmí sbírat. „Prodávané lanýže různých druhů pocházejí většinou z Itálie a Francie," řekla Ondrušková.