Je výjimečná tím, že se poprvé sešli na jednom místě vrcholní politici, lékaři i pacienti. „Rakovina tlustého střeva je zabiják a musíme najít způsob, jak o této hrozbě informovat," řekl na zahájení konference eurokomisař pro zdraví John Dalli.

Odborníci se proto na konferenci pokusí najít způsob, jak dostat co nejvíce pacientů na preventivní prohlídky. Nyní na ně v Česku chodí čtvrtina obyvatel. Toto číslo se má zvýšit aspoň na šedesát procent. „Prevence nádorových onemocnění má u nás dobrý historický základ. Prohlídky pomáhají odhalit prsní nádory zavčas a pacienti se většinou vyléčí. U rakoviny tlustého střeva z osmi tisíc nemocných čtyři tisíce umírají," upozornil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Způsob, jak přimět lidi z rizikové skupiny nad padesát let k návštěvě lékaře, by podle lékařů mohlo být rozesílání pozvánek. „Systém adresného zvaní už funguje v mnoha evropských zemích. Lidé dostávají dopisy s informacemi a doporučením, kde lze kam na vyšetření zajít," nastínil řešení Štěpán Suchánek ze Společnosti pro gastrointestinální onkologii.

PETRA KOZLANSKÁ