Nejistota mezi zaměstnanci, šíření informací, o kterých nikdo neví, zda jsou pravdivé, a strach z toho, co bude dál. Taková nálada panuje v posledních týdnech ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Poté, co její ředitel Petr Koška podal výpověď a své místo na konci ledna opustí, se zaměstnanci bojí sloučení s druhou brněnskou fakultkou.

Petr Koška stál v čele svatoannenské nemocnice téměř pět let. „Měl určitou vizi, kam by měla nemocnice směřovat. Nikoho nenapadlo, že by mohl skončit. Překvapilo nás to. Samozřejmě máme strach, jestli to nebyl příkaz shora a jestli ministerstvo neplánuje obě nemocnice spojit a udělat ředitelem Romana Krause z Fakultní nemocnice Brno nebo dokonce někoho úplně nového," sdělil Brněnskému deníku Rovnost jeden ze zaměstnanců nemocnice, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce jej ale zná. Dodal, že vzniklou situaci neřeší jen pár zaměstnanců, kteří už přečkali několik ředitelů.

Koška tvrdí, že končí ze své vůle. „Vzdal jsem se mandátu ředitele. Myslím, že v určitých pozicích je dobré, aby se lidé po nějakém čase obměnili," sdělil ke své rezignaci. Novou práci už má prý zajištěnou, kde ale zatím prozradit nechce.

Kdo nastoupí na jeho místo, řeší v současné době ministerstvo zdravotnictví, které fakultní nemocnice zřizuje. K případnému slučování se vyjadřovat nechce. „Personálním obsazením nemocnice se v tuto chvíli zabýváme. Vzhledem k probíhajícím jednáním je nyní bezpředmětné komentovat další vývoj týkající se existence dvou fakultních nemocnic v Brně," sdělila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Podobně reagují i mluvčí obou fakultek. „V současné chvíli mohu říct jen to, že Roman Kraus je ředitelem pouze naší nemocnice. O dalším směřování obou zařízení rozhoduje ministerstvo," sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Lékaři se bojí, že pokud se nemocnice sloučí, začne se propouštět ve velkém. „Nebude potřeba tolik lidí se stejnou odborností," obává se jeden z nich.

Další dodal, že si dokonce sám hledá novou práci. „Chci mít jistotu, že pokud mě vyhodí, nezůstanu na dlažbě. Pořád ale doufám, že v Brně zůstanou obě nemocnice samostatné," podotkl.

Na problémy dvou fakultních nemocnic v jednom městě upozornil už dříve například přednosta Radiologické kliniky a krajský zastupitel Vlastimil Válek. „Nemocnice by spolu měly spolupracovat a místo toho si vzájemně konkurují. Vznikají z toho různé bizarní situace," řekl před časem Válek. Dvě fakultní nemocnice v jednom městě jsou podle něj ve světě ojedinělé.