První ročník osvětové kampaně Dny dětské onkologie se proto tento víkend na problematiku dětských nádorových onemocnění pokusí upozornit. „Chceme lidem vysvětlit, že zhoubné onemocnění mohou mít i děti. Mnoho rodičů ani praktických lékařů to často vůbec nenapadne. Mají pocit, že nemoc hrozí hlavně starším lidem” řekla lékařka z kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno Viera Bajčiová.

Rodičům proto lékaři doporučí, na co si dávat pozor. „Bohužel neexistuje žádný konkrétní příznak, který by jasně ukazoval na nádorové onemocnění. O nádoru bychom ale měli uvažovat, pokud má dítě třeba i obyčejný kašel, který nereaguje na běžnou léčbu, čím dál víc se zhoršuje a postupně se k němu přidávají i další příznaky, třeba pocení nebo slabost,” upřesnila Bajčiová.

V úterý kontrolovali pracovníci Veřejné zeleně kašnu na brněnském náměstí Svobody. Údržbu provádí každý rok po zimě.
Na náměstí Svobody rozebrali kašnu. Kvůli pravidelné zimní údržbě

Lékaři zároveň zdůrazňují, že nechtějí vyvolávat přehnané obavy. Většina dětí dnes v boji s rakovinou totiž zvítězí. „Když jsem před čtyřiceti lety jako lékař začínal, skoro všechny děti nám umíraly. Dnes už v Brně přežívá čtyřiadevadesát procent pacientů,” vyčíslil přednosta kliniky dětské onkologie Jaroslav Štěrba.

Klíč pro úspěšnou léčbu je včasná diagnóza. Důležité je, aby si děti co nejdřív vytvořily zdravé návyky. Na zdravý životní styl by měli dbát i budoucí rodiče. V některých případech totiž právě jejich životospráva může přispět ke vzniku nemoci u dítěte. „Pokud například pracují v rizikovém prostředí, kouří a hodně se stresují, sami si v sobě střádají genetické změny, které se potom mohou přenést i na potomky,” řekla Bajčiová.

Jedním z mála onemocnění, kterému lékaři dokáží předcházet, je nádor děložního čípku. „Očkování proti němu proto považuji u mladých lidí za nesmírně důležité. Od ledna tohoto roku je navíc nově schváleno i očkování pro chlapce,” informovala Bajčiová.

Problematiku dětských onkologických onemocnění se od pátku do neděle pokusí Brňanům přiblížit první ročník akce Dny dětské onkologie. Lékaři se při ní zábavnou formou informují lidi o možnostech prevence. „V pátek se zájemci dozví víc o rakovině při kampani na náměstí Svobody, v sobotu mohou přijít tamtéž na Flash mob, kde si zatančí i lékaři Dětské nemocnice,“ nastínila za organizátory Marika Kreuzerová.


ZUZANA PEKÁRKOVÁ, RŮŽENA MACHÁLKOVÁ

Olympijský festival v areálu brněnské výstaviště - na snímku brněnský olympionik v šermu Alexander Choupenitch.
Na festivalu se předvedli i sledge hokejisté, Choupenitch zkoušel snowboard