Postavit plavidlo z PET lahví napadlo právě Fikáčka, tedy zakladatele brněnského Expedition clubu a současného kapitána lodi. „Kromě lásky k moři, jachtingu a dobrodružství jsme se do expedice pustili ze dvou důvodů. Nemáme dostatek peněz na to, abychom si koupili normální loď. A taky chceme být inspirací a ukázat, že je všude kolem nás spousta materiálu, který místo aby skončil na skládce, se může využít k něčemu skvělému," popisuje Fikáček.

Cestě předcházela několikaletá příprava. „Tým už zkoušel dva další typy lodi z PET lahví třeba i na Brněnské přehradě. S druhou z nich dokonce ztroskotali u zmíněné Korsiky," říká Kateřina Freslová, která zajišťuje suchozemskou podporu lodi.
Posádka ve složení Jaroslav Chlumský, Zdeněk Softić a Albert Fikáček vyplula na lodi ze 3700 dvoulitrových plastových lahví třetího dubna s velkými zásobami rumu pod heslem Lepší být mrtvý frajer, než živý sráč z ostrova Elba. K výpravě se měl původně připojit také jejich kamarád Lukáš Havlásek. „Z osobních důvodů se mu však nakonec nepodařilo vyplout," připomíná Freslová.

Lepší mrtvý frajer, než živý sráč, věří skupina dobrodruhů z Brna.

Před sebou měli 1500 kilometrů. Když se ale přiblížili k výše zmíněné Korsice, porouchal se jim ale motor a museli se nechat ze širého moře odtáhnout na pevninu a podat hlášení tamním úřadům.

Pak na Korsice začaly problémy i s francouzskou armádou. „Máme totiž ilegální plavidlo, které se nikdo neodvážil uznat technicky způsobilým v Česku, ve Francii nebo v Itálii. Ale rozhodli jsme se to nevzdat a vyplout. Ze spárů italské a francouzské policie už jsme po cestě několikrát vyvázli, ale z Korsiky nás teď nechtějí pustit dál. Věříme, že to ale překonáme a už za pár dní se vydáme směr Sardinie. Poté už nás čeká jen Alžírsko," doufá Fikáček.

Podle nedávných zpráv je ale důvod jejich zadržování jiný. Tamní úřady mají podezření, že se česká posádka lodi Vichr III chce v Africe přidat k džihádistům. „Zatím tedy pouze zdravíme maminky, všichni jsme v pořádku," vzkazují domů brněnští námořníci. A na Korsice zatím už zhruba týden vyčkávají. „Chodí na výlety, poznávají místní kulturu a užívají nechtěnou dovolenou," doplňuje se smíchem Freslová.

Lepší mrtvý frajer, než živý sráč, věří skupina dobrodruhů z Brna.