Víc než polovina obyvatel České republiky podle statistik ministerstva životního prostředí dýchá vzduch znečištěný nad povolené limity. Na vině jsou hlavně automobily a staré kotle první a druhé emisní třídy. Na jihu Moravy jich podle zjištění kraje topí až pětadvacet tisíc. Majitelé do nich smí přikládat dřevo a uhlí jen do září 2022, pak si musí koupit ekologičtější zařízení. Pomoct jim mají dotace, Jihomoravané si v první výzvě takzvaných kotlíkových dotací podělí 135 milionů korun.

Jihomoravský kraj chce dosáhnout snížení zplodin tím, že lidi v rodinných domech motivuje k výměně současných kotlů s ručním přikládáním za nové nízkoemisní. „Do roku 2018 předpokládáme obměnu minimálně devíti set kotlů," nastínil hejtman Michal Hašek.

Tři miliardy na kotle

Ministerstvo životního prostředí dostalo z evropských fondů na kotlíkové dotace tři miliardy, které podělilo mezi všech čtrnáct krajů. Ministr Richard Brabec tvrdí, že staré kotle patří mezi největší znečišťovatele ovzduší. „Téměř devadesát procent celkových emisí rakovinotvorného benzopyrenu, který vzniká při nedokonalém spalování, a téměř čtyřicet procent emisí prachových částic PM10 pochází z vytápění domácností," upřesnil Brabec.Pro zvětšení klikněte.

Stát se proto dlouhodobě potýká se znečištěným ovzduším, jehož stav se nezlepšuje. „Údaje za rok 2014 ukazují, že 54,2 procenta obyvatel čelilo nadlimitnímu působení znečištěného ovzduší," přiblížil ministr Brabec.

Členka iniciativy Dejchej Brno Hana Chalupská souhlasí. „Brno každoročně vyčerpá zákonný limit pětatřiceti dní polétavého prachu ve vzduchu. Primární zdroj imisí je nicméně ve městě doprava," upozornila Chalupská.

Podle ekologa Daniela Vondrouše ovzduší může pomoci návrat poplatků pro velké znečišťovatele. Doplnil, že stát by měl také tlačit na to, aby lidé postupně přestali topit uhlím, zejména hnědým. „Bohužel, dotace na výměnu kotlů jde i na kotle využívající jako palivo hnědé uhlí," podotkl Vondrouš.

Odbornice na životní prostředí Markéta Ubíková dotace považuje za krok správným směrem, má ale výhrady. „Bohužel není zajištěné předfinancování. Lidé tedy zaplatí za kotel předem a dotaci dostanou až zpětně," poukázala Ubíková.

Na výměnu starého zdroje za moderní nízkoemisní kotel na biomasu, plyn, uhlí nebo jejich kombinaci či za tepelné čerpadlo nabídne kraj příspěvek až 127 500 korun. O dotaci si lidé požádají od pondělka nejdřív elektronicky. „Vyhnou se díky tomu dlouhým frontám," podotkl ministr Brabec. Písemnou žádost pak můžou zájemci doručit na krajský úřad osobně.

Hejtman Hašek zdůraznil, že už od šestého ledna mají lidé postupně ve všech okresech jižní Moravy příležitost navštívit informační semináře k předkládání žádostí o kotlíkové dotace.

Kontroly topičů

Novinka v boji proti lidem, kteří si doma neváhají zatopit třeba plastovými lahvemi, má být i novela zákona o ochraně ovzduší, kterou v prosinci schválila vláda. Podle ní mohou inspektoři kontrolovat přímo v domácnostech používajících kotle a paliva, jestli tím, jak topí, neporušují zákon.

Úředník ale nemůže vtrhnout do domu jen tak. Obec nešetrného topiče na své podezření, že protizákonně znečišťuje vzduch, upozorní nejdřív dopisem. Až pokud se situace nezlepší, nastoupí kontrola.

Výměnu starých neekologických kotlů první a druhé emisní třídy do roku 2022 provází několik dílčích opatření. „Už od roku 2014 smí být na trh uváděné jen kotle třetí třídy a vyšší, od roku 2018 to budou jen kotle čtvrté třídy a vyšší. Po roce 2020 už emisní třídy nahradí úplně nový ekologický standard," připomněl ministr životního prostředí Brabec.

Specialista na kotle a radiátory: Přikládání? Třeba přes mobil

Brno - Až pětadvacet tisíc nevyhovujících kotlů první a druhé emisní třídy vytápí jihomoravské domácnosti. Odborník a technický specialista Jaroslav Morský radí využít kotlíkové dotace a investovat do strojů s automatickým přikládáním. „V příštích desetiletích zcela nahradí většinu kotlů, do kterých je nutné dávat palivo ručně," tvrdí.

Dotace mají zamezit znečišťování ovzduší. Přidělují se ale také na kotle spalující pevná paliva. Které kotle tak doporučujete koupit?

Kdo je zvyklý na pevná paliva, tomu doporučuji automatické kotle. Dokazují, že i pevná paliva lze spalovat ekologicky. Na trhu jsou už automatické kotle splňující pátou, tedy nejvyšší emisní třídu.

Jak takový kotel funguje?

Řídicí jednotka přesně dávkuje potřebné množství paliva a komora kotle je konstantně udržovaná v optimální provozní teplotě. Vysoká účinnost znamená nižší náklady na palivo při zachování stejného tepelného komfortu. I díky tomu se investice do kotle vrátí za několik let.

Lidé tedy nemusí chodit přikládat?

Automatický kotel vydrží topit bez zásahu uživatele i několik dní a díky sofistikované regulaci optimalizuje spotřebu paliva podle aktuální potřeby.

Zaznamenali jste zvýšený zájem o automatické kotle?

Český spotřebitel se přibližuje západoevropskému. Hlavní je pro něho pohodlná obsluha topného systému, úsporný provoz a také ekologie. Odpověď tedy zní ano.

Mají takové kotle i jinou výhodu než automatické přikládání?

U některých modelů může majitel ovládat kotel prostřednictvím webového rozhraní nebo třeba mobilního zařízení.

Dřevo chce vyměnit za peletky

Vyškov - Když Václav Černý z Vyškova před čtyřmi lety kupoval starší dům na okraji města, nenapadlo ho, že zanedlouho bude uvažovat o výměně kotle. S rekonstrukcí počítal, zaměřil se však spíš na zateplení, výměnu oken a obnovu interiéru. Po zhodnocení informací, které se k němu v poslední době dostávají, však začíná uvažovat o tom, že nahradí právě i kotel.

Přesvědčuje jej fakt, že do několika let musí lidé své staré kotle za novější a ekologičtější stejně povinně vyměnit. „Dřív jsem si myslel, že můj kotel je v pořádku. Má velký výkon a není ani tak starý. Na druhou stranu emisní třídou si moc jistý nejsem. A nechci se dočkat toho, že jednou budu muset za velké peníze kupovat nový," vysvětluje Černý.

Nejméně sto tisíc

Počítá s minimálně stotisícovou položkou. „ Dotace, kterou teď stát nabízí, by mi mohla hodně pomoct. Vždyť kryje až osmdesát procent nákladů. Na její získání bych měl mít ještě šanci. Některé energetické úspory už jsem na domě zajistil," přemítá Černý.

Podmínkám zisku dotace totiž odpovídá i takzvaný energetický průkaz jeho domu. „Jsme ve skupině C, což je minimální požadovaná úsporná skupina," podotýká.

Zatím doma topí dřevem. Uvažuje ovšem o peletkách. „Líbil by se mi kotel s automatickým přidáváním pelet. Od známého jsem slyšel, že díky automatickému přidavači chodí přikládat jen jednou denně. Vyhovovalo by mi to. Stárnu a pochybuji, že až mi bude třeba šedesát, budu chtít chodit co hodinu přikládat," popisuje Vyškovan. Jako nevýhodu však vidí cenu peletek. Ta je podstatně vyšší než dřeva.

Žádost o dotaci plánuje podat hned, jakmile kraj spustí výzvu. „Pak se uvidí, jestli mi ji schválí, nebo ne. Pokud se nezadaří, sám do koupi kotle nepůjdu, je to docela drahá záležitost," dodává muž.