Právě v Němčičkách teď sekají trávu u vleku, aby byla nižší. Potom během dvou dní položí asi šedesát brigádníků umělý povrch. „V neděli devětadvacátého listopadu pořádáme lyžařskou burzu a také poprvé lyžování zdarma. První víkend v prosinci pak začínáme s lyžařskými kurzy pro děti a zároveň startujeme oficiálně sezonu," řekl správce areálu Jaroslav Stávek s tím, že jen párkrát se podařilo svah zasněžit už v listopadu.

Žádné novinky pro letošní rok v Němčičkách nepřipravují. „Vinou požáru provozní budovy lyžařského vleku jsme rádi, že jsme se vůbec stihli letos připravit. Velice nám při tom pomohli právě brigádníci," uvedl Stávek.

Plný bufet

Zaměstnanci Skiparku Filipov v prostředí Bílých Karpat na Hodonínsku začínají s přípravami už v září. V současné době připravují na sezonu svahy i techniku. „Výrazné novinky si bohužel nemůžeme dovolit, protože jsme v první zóně chráněné oblasti a fungujeme pouze na ministerskou výjimku. Nějaké rozšiřování či stavba nepřipadají v úvahu. Komfort návštěvníků se proto snažíme vylepšovat drobnostmi, například větším sortimentem v bufetu," poznamenal provozovatel skiparku Lubomír Žák.

V olešnickém skiareálu na Blanensku pro nadcházející sezonu chystají vylepšení, která podle správce areálu Jiřího Kotlána potěší řidiče. „Zpevňujeme plochu parkoviště a chceme ho rozšířit. Ještě nemáme potřebná povolení, ale věříme, že to do začátku sezony stihneme," informoval správce.

Tuto zimu lyžaře čeká také novinka v podobě pohodlnějšího vystupování z dvoukotvy. „Některým lyžařům se výstup zdál moc úzký. Potěšíme je, nyní je o dost širší," doplnil provozovatel. V Olešnici mají také osm sněžných děl a čtyři sprchy. Předpokládají, že s umělým zasněžováním začnou v polovině listopadu.

O třetinu více sněhu

Vylepšený bude i skiareál v Hodoníně u Kunštátu. Tam letos vyrobí více umělého sněhu než dosud. „Začátkem listopadu namontujeme novou čerpací stanici. Vyrobíme tak o třetinu sněhu víc než dosud. Bez umělého sněhu to v posledních letech nejde," sdělil provozovatel Josef Kšica.

Lyžařská školka Snow Academy u Brněnské přehrady připravuje umělý povrch. „Postavili jsme i nové zázemí, kde bude sklad materiálu a místo na převlečení a přezutí," sdělil provozovatel Jan Čillík. Letos plánují založit i lyžařský klub.

„Zaměříme se na sportovní lyžování a pomůžeme dětem s technikou a výbavou," vysvětlil plány Čillík. Školka učí nejmenší děti a začátečníky od tří let.

VERONIKA PAPOUŠKOVÁ