Příkladem jsou obyvatelé Rozdrojovic na Brněnsku. Přestože to k Brněnské přehradě nemají daleko, kvůli opatřením se procházky po břehu musejí vzdát. Samotné území Rozdrojovic ale k procházkám mnoho možností nenabízí. „V našem případě bychom mohli chodit akorát tak po vesnici,“ poznamenala obyvatelka Rozdrojovic Hana Antonínová.

V okolí je spousta lesů, územně ale také spadají k vedlejším obcím. „Osobně jsem k přehradě často nechodila, protože tam míří hodně lidí. Zachovám své procházkové cesty v lese. Budu chodit prostě tak jak doteď a nebudu řešit, zda jsou cesty na katastru obce, nebo ne,“ doplnila.

Policejní kontrola u Pasohlávek na Brněnsku mezi okresem Břeclav a Brno venkov.
PŘEHLEDNĚ: ohlédnutí za prvním dnem nových zpřísněných opatření na jižní Moravě

Kontroly ze stran policie budou probíhat namátkově. „Naše počty jsou omezené, takže je jasné, že nemůžeme hlídkovat v lese a kontrolovat, jestli někdo překročí hranici katastru té anebo jiné obce. Zaměřujeme se na takové ty hlavní komunikační tepny, kde máme vytipovaná ta místa a tam provádíme hlavní kontroly," uvedl policejní mluvčí David Chaloupka. Nevyloučil ale namátkové kontroly kdekoli.

Ačkoliv Antonínové některá nařízení nedávají smysl, snaží se je dodržovat. „Záleží mi na tom, abych nikoho nepoškodila. Nejsem odpírač roušek, naopak je nosím. Nechci se demonstrativně vymezovat vůči nařízením,“ řekla žena.

Z Adamova pouze na Blansko

Pohyb po okrese v místě bydliště omezí i nadšence cyklistiky. Například Adamov je často sportovci vyhledávanou destinací právě pro jeho cyklotrasy spojující město s okolím Brněnska. Takové stezky musí lidé vynechat. „Nařízení nám zakazuje vyjet směrem na Babice, Vranov, Alexandrovu rozhlednu nebo i dál za Křtiny. Můžeme tak cestovat pouze směrem na Blansko,“ stěžuje si Lukáš Malý, který běžně pořádá výlety na kole se skupinou facebookových kolařů S kolem kolem Adamova.

Policisté na Blanensku od pondělí kontrolují dodržování vládního nařízení ohledně omezení pohybu spojené s epidemií koronaviru. Na snímku kontroly na okraji Letovic.
Kontroly pohybu na Blanensku: Zatím bez konfliktů, říká policie

Doplnil také, že vzhledem k momentálním nařízením neměl na uskutečnění společných akcí tolik prostoru. „Moc jsem tomu kolu v poslední době nedal. Blbé také je, že tam nemůžeme ani pěšky. Navíc když nám teď zavřeli školky a školy a děti budou doma,“ dodal.

Podobně jsou na tom i turistické stezky například z Tišnova přes Předklášteří až do Štěpánovic či oblíbená cyklostezka podél řeky Moravy a Baťova kanálu. Osmdesáti kilometrová cesta navíc spojuje i kraje Jihomoravský se Zlínským. Trasa totiž vede z Hodonína až do Kroměříže.

BARBORA PEŠTÁLOVÁ
JANA TOMALOVÁ